IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионерът на централния плаж в Созопол е глобен заради изграждане на диги

Дружеството "Ауто Фактор" твърди, че на плажа се извършват само защитни дейности за запазване целостта на пясъчната ивица

17:38 | 08.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Иван Янев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Иван Янев, БГНЕС

Концесионерът на централния плаж в Созопол, „Ауто Фактор“, издига пясъчни диги в нарушение на договора си за използване на пясъчната ивица. На дружеството е наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение, съобщават от Министерството на туризма.

По сигнали на граждани през последните двадесетина дни багер на два пъти е влязъл да копае морския бряг, за да изгражда пясъчни диги. Последният случай е от тази нощ. Според информация на bTV въпреки проливния дъжд багерът е прокопал голяма част от плажа и е издигнал диги. Около заведенията на плажа са поставени торби, пълни с пясък.

„За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода „контраборд“, които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането ú от бурните вълни през зимата“, се казва в становище на концесионера.

Той допълва, че тези дейности са съобразени със законовите изисквания и задълженията му по концесионния договор, а преди началото им са изпратени официални писма за уведомяването на Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

„При извършена проверка на място, са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето“, се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него се допълва, че извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни диги трябва да става след предварително съгласуване с компетентните органи и определяне на конкретните дейности. В случая Министерството на туризма няма информация това да е направено.

Поради това министерството налага неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение, което за 2020 г. е в размер на 168 796,14 лв. с ДДС. Това означава, че „Ауто Фактор“ ще плати глоба от 7033,17 лв.

Дружеството получи концесията на централния плаж в Созопол за 20 години през 2018 г. То се ангажира да инвестира за целия период на концесията 381 720 лв. с ДДС. Освен на плажа в Созопол „Ауто Фактор“ е концесионер и на още два плажа – „Несебър-юг“ и „Поморие-изток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
А Несебтрските и Сл. Бряг концесионери, кога ще глобявате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още