IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания се разбраха за статута на Северна Ирландия

Още не е определена дата на срещата между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън, заявяват от Брюксел

18:13 | 08.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на ЕС Марош Шефчович и на Великобритания Майкъл Гоув са постигнали принципно съгласие по Споразумението за напускане и по-специално за т.нар. Протокол за Ирландия и Северна Ирландия, съобщават от Европейската комисия.

Той дава яснота за статута на Северна Ирландия и клаузите му ще се спазват и след края на преходния период за излизането на Великобритания от ЕС, тоест и след 1 януари 2021 година.

За пробива съобщи и Майкъл Гоув в своя туитър акаунт

 

Постигнатото споразумение е особено важно в няколко точки, но основно по отношение на граничния контрол, митата и проверките на стоки, идващи от ЕС. Протоколът предвижда още и изключване на субсидиите за селското стопанство и рибарството от правилата за държавна помощ и правилата за арбитраж.

В резултат от споразумението Лондон ще се откаже от няколко клаузи в Закона за вътрешния пазар на Великобритания и няма да прилага никакви подобни действия и данъчното си законодателство, които директно отменят ключови детайли от сделката за напускане на ЕС.

Постигнатият принципен компромис не е част от търговските преговори за Brexit. Той ще трябва да бъде одобрен от властите в ЕС и Великобритания, а след това и от съвместната комисия между двете страни, която преговаря по Brexit.

ЕК: Ако няма сделка за Brexit до 1 януари 2021 г., оставаме без сделка

"Ако нямаме сделка за Brexit до 1 януари 2021 година, то изпадаме в ситуация без сделка", каза говорителят на ЕК Даниел Фери в традиционния вече онлайн брифинг в Брюксел. Неговият коментар е във връзка с изказването на комисаря Марош Шефчович, който в понеделник (7 декември) заяви, че може да се преговаря и през 2021 година с Лондон по условията за напускане на ЕС.

От Комисията обаче не изключват вариант преговорите да продължат, ако имат мандат от страните в общността и Европейския парламент. Но и се подготвят за Brexit без сделка. Във Великобритания на този етап също не са склонни да удължават търговските преговори около Brexit.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер допълни, че още не е определена дата за личната среща между премиера на Великобритания Борис Джонсън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя беше анонсирана в понеделник (7 декември), а преговорните екипи на двете страни тепърва ще уточняват темите за разговор.

Очакванията бяха, че срещата между двамата могат да се проведат още тази седмица и дори преди заседанието на Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Това излизане стана най-добрият цирк на всички времена!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ако няма сделка за Brexit до 1 януари 2021 г., оставаме без сделкаЕве ***** !!!Тия излязоха ли, не излязоха ли?И кой е прецакан!Англо-саксите със сигурност НЕ.По Северна Ирландия явно саксите ще си разиграват коня как си щът.Излезли били! ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Valentin13
преди 3 години
още една добра новина ще има ли? след като България, Унгария и Полша блокираха различни решения на ЕС, може би и британците ще бъдат смели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още