IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Ще се намери компромис за присъединяването на Северна Македония

Въпросът не е дали ще започнат преговорите със Северна Македония, а кога ще стане това, заяви германският държавен секретар за Европа Михаел Рот

21:13 | 08.12.20 г. 3
<p>
	<em>Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Снимка: Vanden Wijngaert/Bloomberg

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и германският държавен секретар за Европа Михаел Рот изразиха оптимизъм, че ще се намери компромис за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония въпреки ветото на България. Двамата говориха след видеоконференция на министрите, отговарящи за европейските въпроси, предаде БНР.

Рот изрази „огромно разочарование“ от липсата на преговорна рамка и заключения на Съвета и определи това като "горчив удар за политиката на ЕС на Западните Балкани". Той изрази и надежда, че през следващите няколко дни или най-късно при португалското председателство догодина ще бъде постигнат пробив.

"Въпросът не е дали ще започнат преговорите със Северна Македония, а кога ще стане това, защото позицията ни е построена на широк консенсус, който изключва една конкретна страна", каза Рот. Същото заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. 

„Разбира се, всички работим усилено, за да решим този последен проблем. За съжаление на този етап това не беше възможно. Но ние ще продължим работата с германското и португалското председателство и аз съм напълно съгласен, че въпросът не е дали, а кога ще го решим“, каза той.

България наложи вето на начало на преговорите на Северна Македония, но не и на Албания. Страната ни настоява да се изяснят общите исторически корени и езиковата близост между двете държави. 

По-рано днес говорител на Европейската комисия заяви, че целта за приобщаването на Западните Балкани остава водеща и е подкрепена от всички държави в ЕС.

Няма промяна по този въпрос, добави той след вчерашните съобщения, че разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината.

"Понякога пред преговорите изникват трудности. Присъединяването към ЕС не е лесна работа", добави говорителят. "Иска се смелост, издържливост и характер, но ще продължим по този път", допълни той.

Говорителят посочи, че ЕК очаква преговорите със Северна Македония и Албания да бъдат насрочени, веднага щом бъдат изпълнени необходимите условия.

Той отбеляза, че засега не е постигнато необходимото единодушие в Съвета на ЕС по въпроса с рамката за преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Айде натиска започва.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Ние сега се учим на това, което гърците са научили отдавна - да имаме интереси и да не ги търгуваме. Много поколения от Освобождението до сега не успяваха. Може пък сегашното да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Компромис - значи България отново да се ***Как за гърците няма компромиси?!Те обаче не гледат на ЕС с *** възторг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още