IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът в България: Как не се управлява здравна криза

Основната отговорност беше прехвърлена на институции без капацитет, които да взимат решения сами за себе си, а резултатът е хаос и паника

08:42 | 27.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Хаос и паника. Това най-точно описва действията на управляващите за овладяване на коронакризата в България, която не само че не беше овладяна, но напълно излезе от контрол, за да оглави България класациите с печален черен рекорд – най-висока смъртност в света (над 25 на 100 хил. души за период от две седмици).

Това, което изплува на повърхността в морето от статистически данни, е десетилетната проява на небрежност към здравето на здравната система. Логично, тя прояви недъзите си с пълна сила, докато властта се оплиташе в собствената си непоследователност и неумение да комуникира и управлява кризата и да запуши пробойните.

Основната отговорност по управлението на здравната криза беше прехвърлена на институцията в сектора с най-малък капацитет и дори определена от един бивш здравен министър като напълно излишна – регионалните здравни инспекции (РЗИ). Допълнителна тежест пое и нереформираната спешна помощ, която се оказа, че трябва да стане такси за всички заразени с коронавирус, без оглед на състоянието им, и да продължи да обслужва и останалите спешни състояния. За доболничната помощ много ясно се видя, че не функционира, а за болничната – че е поставена на колене заради недостига на специалисти, неравномерното им разпределение и остарялата апаратура.

Резултатът: хората, подгонени от страха, действат на принципа „оправяй се сам“. И без това крехкото доверие в здравеопазването и между лекари и пациенти беше напълно прекършено със сипането на обвинения от телевизионния ефир. Няколко месеца, в които можеше да бъде направена подготовка на системата и да бъдат обучени медици от други специалности да се справят с инфекциите, бяха пропилени.

Ясно е, че колкото и пари – защото в критични моменти е типично властта в България да развърже кесията и да започне да размята числа пред медиите, да се излеят в момента в системата, те ще бъдат изсипани в каца без дъно и няма да тушират избуялото недоверие. Този пожарогасител твърдо не работи, защото няма да запълни дупката от недостига на медицински персонал, нито ще въведе ред в система, в която няма въведен йерархичен ред за отговорности, особено при извънредни ситуации.

Личен челен сблъсък

Лично аз осъществявам периодични челни сблъсъци със здравната система в България от години заради рядко, хронично, автоимунно заболяване, което на практика диагностицирах преди повече от 5 години сама, проследявам почти напълно отново сама и се информирам за тенденциите и възможностите за лечението също – познайте!, сама, защото специалистите в България са малко, претоварени са и не успяват да обърнат внимание и да говорят адекватно с пациентите си.

Коронавирусът обаче рязко оголи корена на тази самота на пациента, видял положителен тест за Covid. У дома + „светна“ на 20 октомври въпреки всички предприети мерки. Въпреки адекватния личен лекар, който реагира мигновено, възможност за реален преглед и оценка на състоянието нямаше. На практика паднахме в плена на телефонната медицина. По това време в София функционираше само т.нар. координационен център, който вече не работи, имаше случаи на хора, чакали 12 часа за преглед във въпросния координационен център, а след многобройните разговори с личния ни лекар решихме, че ще оцелеем, без да си го причиняваме, и ще чакаме – да отминат симптомите, да мине карантината.

Карантината всъщност се оказа самокарантина, защото нито една от отговорните за това институции не ни потърси, за да ни връчи предписанията, на базата на които се изготвя документацията след това (болнични и пр.). За да е абсурдът пълен, аз не фигурирах никъде като заразена, само съпругът ми. След неколкодневни разправии с лабораторията, направила тестовете, която твърдеше, че всички данни е въвела коректно, координационния център, на който се оказа, че не са дадени правомощия да прави корекции по данните в информационната система на РЗИ, и многократни позвънявания в самото РЗИ от моя страна и от страна на личния ни лекар, приключили с троснати отговори „Чакайте да ви се обадим!“, накрая се отказах и си пуснах отпуск за дните, в които не се чувствах добре и не работих. Завеса. Край.

Буквално седмица след изтичането на (само)карантината ни заработиха т.нар. триажи, а около месец след това – и Covid кабинети, в ДКЦ-та в София. Каква бе изненадата обаче, че триажите не работят в почивните дни, след като се наложи да закарам, като преболедувала и с антитела, приятелка за преглед, защото нямаше време да чака линейката-такси, и да обикаляме болници. В кабинетите в ДКЦ-та пък масово се търсят направления на хартия от личните лекари и бележки, за да бъдат направени антигенни тестове, а хора биват връщани, без да им се направят нужните изследвания. Тези, на които им се правят изследвания, пък са обратно насочвани към общопрактикуващите лекари за назначаване на лечение.

Отговорът на въпроса функционира ли доболничната помощ, е не. Хората продължават да мръзнат пред болници и ДКЦ-та, за да бъдат изследвани и евентуално приети за лечение, ако има места, и да обикалят по аптеки в търсене на медикаменти.

Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Абе Biso,ти нямаш ли сцена някъде че се опитваш да се изживяваш тук.....?Изглежда си объркал сайта.....Аз не съм ***,но ти сложих минус на всичките постове.....Хайде спори сега.....,аз няма да ти отговарям.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Автофагията (от древногръцки самоизяждане) е естественият, регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционални компоненти.Когато човек не поема храна от 24 до 72 часа, в зависимост от приетата преди това храна, започва процесът, известен като автофагия. Това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки. През 2016 година японският учен Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина за откриването и изясняването на механизмите за автофагия фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките.[1][2] + пречистване на тялото от токсини и тежки метали.Спомянм си, че след аварията в чернобил, част от хората, участвали в разчистването около взривения реактор са били подложени на лечение чрез въздържане от храна и почти всичките са били спасени. Останалата част са били лекувани със стандартни средства и поголовно са починали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
И който има желание, нека спори с това откритие:Автофагията (от древногръцки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
И преди троловете да ревнат в един глас, че това са пълни глупости и да ми наслагат минуси, искам да уточня, че предложените метериали илюстрират челния американски опит. :) И руснаците от над сигурно 35 години правят изследвания за ефектите от лечебното гладуване и този метод е утвърден от тяхното МЗ. И в Еропа от много десетилетия се прилага този метод за лечение и превенция. Но никой няма да ви покаже тази информация по новините. Защо? Отговорете си сами. :)Аз лично се вбесявам, когато в два след обед по детския канал, рекламите показват различни лекарства порив газове, против главоболие и много други. Ето как възпитаваме нашите деца. Дъщеря ми до един момент вярваше, че раничката на пръста няма да зарасне ако не си сложи лепенка. :( Мина време да я убедя, че тялото ни е съвършен механизъм за самоизцеление, но трябва да му се даде възможност да се самоизцели. Бъдете здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Хората трябва да осъзнаят, че здравето не е в аптеката или при личния лекар. Здравето е следствие от начина ни на хранене, алкохол и цигари, мръсен въздух, замърсена вода, липса на пълноценен отдих.Препоръчвам лекцията на Алан Голдхемър, основател и ръководител на клиника за провеждане на лечебно гладуване под медицински контрол - на руски и на английски език: https://***.youtube.com/watch?v=CUDREbesIn8https://***.youtube.com/watch?v=rX1mjj5HaF8Горещо препоръчвам книгата на Димитър Станев - Самолечение само с вода. 20 години след смъртта.https://***.dropbox.com/s/3pz0gcj478qkimj/d_stanev.pdf?dl=0Димитър Станев е дал съгласие за безплатно публикуване и сваляне на книгата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Малко лично, но много точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
много точен анализ на системата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още