IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda спря производството в свой завод във Великобритания заради Brexit

Задръстванията по британските пристанища на фона на липсата на яснота около търговските отношения с ЕС забавят доставките на автомобилни компоненти

14:12 | 09.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;James Beck/Bloomberg</em></p>

Снимка: James Beck/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Honda спря производството в своя завод за сглобяване на моделите Civic във Великобритания заради задръстванията по пристанищата, които водят до забавяне или отлагане на доставките на компоненти, съобщава Automotive News Europe. 

Автомобилният производител преустанови работата в завода в Суиндън, Англия, и ще се опита да рестартира производството възможно най-скоро, посочва говорител на Honda.

Фабриката, която се намира на около 130 км източно от Лондон, е сглобила малко под 110 000 автомобила миналата година. Honda ще затвари за постоянно завода през следващата година като част от глобално си преструктуриране.

Производителите на автомобили се подготвят за сътресенията около Brexit само седмици преди края на преходния период, договорен с Европейския съюз (ЕС).

От своя страна Bentley за момента задържа товарните самолети с автомобилни части, а производителят на марката Vauxhall PSA Group предупреди по-рано, че подобни прекъсвания в производството и доставките са неизбежни независимо от изхода на преговорите за търговска сделка между Лондон и Брюксел.

През последните години представителите на автомобилната индустрия многократно предупреждаваха за катастрофалните последици от Brexit и липсата на търговско споразумение между двете страни. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се срещне с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен днес, за да направят пореден опит за постигане на споразумение.

Липсата на сделка би имала тежки последици за автомобилните производители, тъй като могат да бъдат наложени 10-процентни мита върху автомобилите и 4% върху автомобилните компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Да се преместят в България Хонда прави хубави и здрави коли Малолитражни и икономични Точно за българския пазар Близо 1 милион коли трябва да бъдат подменени скоро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
супер следващата ще ми е дирекшън от Жапан, ако е нормална разбира се ако е с некви батерии ше почекат на завоя ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Много са сладки , като вземат да дават подобни обяснения. А завода на Нисан край Барселона защо беше затворен, и той ли заради Брекзит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още