IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и Унгария са се договорили с Германия за бюджета на ЕС до 2027 г.

Сделката ще бъде представена на лидерите на останалите държави членки и може да бъде финализирана до петък

13:26 | 09.12.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Полша Матеуш Моравицки (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравицки (вляво) и премиерът на Унгария Виктор Орбан (вдясно). Снимка: Bloomberg LP

Полша и Унгария са се споразумели с Германия за компромис, така че да деблокират бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2021-2027 г. и плана за възстановяване от пандемията за 1,8 трлн.  евро, предава Bloomberg, като се позовава на висш държавен служител във Варшава.

Компромисът ще сложи край на конфликта, заради който Будапеща и Варшава заплашиха да наложат вето на многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване, за който страните в ЕС се договориха за поемането на безпрецедентен съвместен дълг.

Полша и Унгария възразяват срещу условието за обвързване на върховенството на закона с изплащането на средства от ЕС. Те казват, че това заплашва да намали финансирането им и да подкопае правителствата им, които се разследват за предполагаеми нарушения на европейското законодателство.

Полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че е постигнато споразумение с Германия, която е ротационен председател на блока в момента. То ще бъде представено на останалите страни членки, така че сделката да се финализира до петък, обясни Говин.

„Засега имаме споразумение между Варшава, Будапеща и Берлин," каза той пред репортери във Варшава в сряда. „Вярвам, че това споразумение ще включва и 24-те останали столици“, допълни той.

Германия не е потвърдила веднага новината, както и правителствените ръководители на Полша и Унгария. Говин е най-големият защитник на отпадането на заплахата за вето.

Решението дава известно облекчение за унгарския министър-председател Виктор Орбан и полския му колега Матеуш Моравицки, но Ярослав Говин не дава детайли по споразумението. Той коментира само, че сделката поддържа „Полша суверенна и ЕС - обединен“.

Злотата скочи до най-високото ниво спрямо еврото от септември насам заради новината. Форинтът също поскъпва.

Ако се стигне до налагане на вето на многогодишната финансова рамка на ЕС и фонда за възстановяване, това ще означава, че Брюксел ще трябва да работи с „авариен“ бюджет, базиран на разходите от предходната година, както и да забави финансирането за възстановяването от пандемията.

За фонда се говори, че ЕК се е подготвила да заобиколи двете източноевропейски държави, което означава, че те биха останали без финансиране от програмите за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
сделките вече са направени. България не се предаде, това е 1:0. Унгария и Полша накараха ЕС да премахне спорната клауза - става 3:0. Борис каза, че почти не е възможна сделка - 4:0. тежка загуба на Брюксел. оставки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Ще има сделка, ще има евра за всички. ЕС преминава към федерелизация, тоест една огромна европейска държава. Империята ще продължи да се разширява до като всички европейски държави се присъединят към съюза. След това ще има сливане с Турция и Русия и така ще се появи Евроазийския съюз който ще обяви война на англосаксите и китайците, и това ще е края на света. Ще оцелеят тези които са се изнесли към Марс и Луната, където човечеството ще почне да гради наново един по добър свят без войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
нали, до сега ги сцепиха от санкции... иначе те реазбирам защо си ЗА! дюшеш ще ви дойде на вас гербаджиите :) след орбан, може ли да се сетиш на коя тиква иде ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Когато става въпрос за много пари, договорките се правят лесно. А ЕС ще има възможност да санкционира "отцепниците" и след като бюджетът бъде приет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
И преди се говореше за компромис от страна на Германия. Ще видим Холандия и Франция какво ще кажат. Нека да видим споразумението. Между другото, не знам какво се има пред вид под върховенство на закона и в коя му част. Тези разяснения не съм ги видял пубикувани. Ако е проблемът с бежанците и християнските ценности може да се окаже, че Полша и Унгария имат основание. Но без точно пояснение не мога да взема страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
с компромиси стигнахме до тук... до къде ли ще стигнем с нови такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още