IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетите в софтуерния сектор през 2019 г. е най-ниският от десетилетие*

Секторът може да донесе 1,5 млрд. лева в бюджета под формата на преки и косвени данъци през 2024 г., сочи доклад на БАСКОМ

16:12 | 09.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

1,5 млрд. лева под формата на преки и косвени данъци биха могли да влязат в държавния бюджет от софтуерната индустрия през 2024 г., сочи годишният доклад на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Според него в момента всеки зает в този сектор генерира за бюджета над 22 400 лева под формата на данъци и осигуровки. Това е три пъти повече от средната стойност за страната.

Годишното изследване е дело на БАСКОМ и CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и включва данни от повече от 4400 компании. Информацията показва, че тези близо 625 млн. лева в бюджета, спрямо сумата от 750 млн. лева през 2019 г., ще бъдат генерирани от нови 23 хил. работни места, които ще се появят в близките 5 години.

 „Тези данни показват огромния потенциал на софтуерната индустрия да бъде двигател на българската икономика, да я изведе от кризата, да генерира висока добавена стойност и да осигури предвидими приходи в бюджета. Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора, наред с множеството инициативи, които развива нашият бизнес в тази посока“, коментира председателят на Управителния съвет на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Докладът показва, че софтуерният сектор продължава да е силно привлекателен за младите хора в България заради възможностите за развитие в него.

Ръстът на заетите в сектора за 2019 г. спрямо 2018 г. е 8% и той е най-ниският от десетилетие, а този за 2020 г. спрямо 2019 г. е 10%, сочи прогноза в доклада, като става дума за над 3500 нови работни места. 

Запазва се тенденцията около 35 на сто от заетите в софтуерния сектор у нас да са жени. Благодарение на това България е на първо място в ЕС по този показател с над два пъти средните за ЕС стойности.

От БАСКОМ допълват, че се наблюдава нова интересна тенденция в индустрията. Голяма част от новонаетите в софтуерните компании са българи, които са се върнали от чужбина. При част от компаниите те достигат до 10% от общия брой на служителите.

През 2020 г. средното увеличение на работната сектора в сектора запазва очаквания си ръст от близо 4%. Продължават да се плащат възнаграждения, които са над три пъти по-високи от средните за другите части на икономиката.

Макар че кризата с коронавируса нанесе тежък удар на икономиката, приходите на софтуерния сектор са нараснали с 10% през 2020 г., докато брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 5,5%. Ръстът на приходите обаче се забавя на годишна база. През 2019 г. той беше 18,4% спрямо 2018 г. Въпреки това показателят е добър предвид настоящата криза, допълват от БАСКОМ.

Прогнозата за следващите години до 2024 г. е за устойчив двуцифрен ръст (14-19%) за всяка от тях. Това прави българският софтуерен сектор един от най-бързо растящите в страната.

Оперативните приходи на софтуерния сектор като дял от БВП бяха 3,3% през 2019 г., а през тази година се очаква да достигнат 3,8%. БАСКОМ очаква този дял да скочи почти два пъти спрямо настоящото равнище и до 2024 г. да достигне 6%.

Докладът показва още, че се запазва тенденцията софтуерните компании в България да работят основно за външни пазари.

Очаква се експортната стойност за 2020 г. да нарасне с нови 12% и да достигне до 3,5 млрд. лв. спрямо 2019 г., когато ръстът на приходите от износ е бил 20% на годишна база, достигайки 3,1 млрд. лв.

*Годината в заглавието е променена след корекция в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"Запазва се тенденцията около 35 на сто от заетите в софтуерния сектор у нас да са жени. Благодарение на това България е на първо място в ЕС по този показател с над два пъти средните за ЕС стойности.", това е защото просто за работа с клиенти е по-добре да наемат жени, а там където са наели жени за програмистки, просто е нямало добри мъже, кандидати. Ние до скоро нямахме нито една жена във фирмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Hermes73
преди 3 години
Ще останат само най-кадърните от къдърните -другите на походната кухня.Доста професии ще изчизнат или отшумят.Лекари адвокати инжинери...........За тях няма бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Тия хора са тотално скарани с аритметиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още