IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: България е готова да продължи разговорите със Скопие

Езикът на омразата трябва да спре, подчерта от своя страна Красимир Каракачанов по време на среща със специалния представител на Северна Македония

16:31 | 09.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски, цитирана от БНТ.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

з1 з1

„Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Република Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, заяви Захариева.

Тя подчерта, че неправилно се използва думата „вето“, анализирайки се ситуацията. „Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това“, поясни външният министър.

Според вицепремиера България подава ръка на Северна Македония за намиране на взаимно приемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие. „Да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към двустранните си или многостранни договори“, подчерта Захариева и апелира двете страни да говорят повече помежду си, а не чрез медиите.

з2 з2

Специалният представител на Скопие се срещна и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
На срещата, продължила един час, проф. Бучковски изрази становището на македонската страна, че диалогът между двете съседни държави трябва да продължи и именно чрез диалог да се върви към възстановяване на доверието.

Според него приятелският тон в двустранните разговори е единственият начин за постигането на разбирателство. Българският вицепремиер изрази своето задоволство от изразеното от македонската страна желание за диалог и за възстановяване на доверието.

Същевременно Каракачанов изрази недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в Р Северна Македония. „След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от страна на България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна“, посочи Каракачанов, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Вицепремиерът подчерта, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 хил. души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония. Каракачанов подчерта също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като напомни, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

„България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност“, посочи българският вицепремиер.

От своя страна Владимир Бучковски посочи, че е провел отворени и приятелски разговори и успял да увери българската страна, че Северна Магедония е решителна в намеренията си да прилага Договора за приятелство и добросъседство. 

Бучковски изрази задоволството си от конструктивните разговори с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и призна, че доверието между двете държави е нарушено. „Изразявам лично своето задоволство, че приятелска Република България смята моето назначаване за специален представител на Република Северна Македония за България като допълнителен тласък от нашата страна да върнем изгубеното доверие“, подчерта Бучковски, цитиран от Агенция „Фокус“.

з3 з3

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
захариева не е България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Захариева: България е готова да продължи разговорите със Скопие Когато питали руският император какво да отговорят на лукавството на ингилизите и компания, той казъл:- Нечего с ним разговаривать!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още