IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заев: Българската позиция е обидна за македонския народ

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски съгласие може да се търси чак след изборите в България през пролетта

21:38 | 09.12.20 г. 8
<p>
	Премиерът на Северна Македония Зоран Заев.&nbsp;<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Снимка: БГНЕС

В Скопие днес премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев направи изявление, в което нарече българското вето за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз "безотговорна грешка".

С ветото България наруши Договора за приятелство и добросъседство, заяви още Заев.

„Това не е по европейски начин, за съжаление България не се държеше по европейски, България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство...Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация", каза македонският премиер.

През XXI век не е европейско на един народ да му се налага чужда идентичност, смята премиерът на Република Северна Македония.

Затова правителството застана твърдо в защита на македонските национални интереси, продължи Заев и заяви, че" Македония не е готова за преговори с ЕС при условията, поставени от България":

"Не позволихме да се рови в достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността, а това са македонският народ и македонският език. Няма да позволим и антифашистката идентичност на нашата страна да бъде застрашена и поставена под въпрос! Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както и основите на македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето", заяви Заев във видео обръщение, цитирано от БТА.

"Оставаме посветени на търсенето на решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира начало на преговори с ЕС и в никакъв случай не засяга македонската идентичност", каза Заев.

А президентът й Стево Пендаровски заяви снощи, че Скопие иска да се намерят решения на спорните въпроси. "Но ако България продължава с острата реторика, съгласие няма да има", заяви Пендаровски пред телевизия СИТЕЛ.

Пендаровски смята, че съгласие може да се търси чак след изборите в България напролет, защото преди тях настоящите управляващи използват спора със страната му за увеличаване на рейтинга си:

„Мисля, че ще трябва обективно да изчакаме парламентарните избори в България да приключат. Днес видях, че те са насрочени за 28 март. Преди това не вярвам, че политическите субекти - това са двата основни политически субекта в сегашното правителство, които биха се отказали от това, което им носи точки. Нека ви разкажа за последните анкети в България. Те показват, че партията на Борисов ГЕРБ има 7 процентни пункта (преднина) през изминалия месец и половина. Мога да предположа, че най-вече се дължи на това „юначене“, не знам как иначе да го нарека, към нашата Република Северна Македония“.

В София днес вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря със специалния пратеник на Скопие за България Владо Бучковски. Българският дипломат номер едно посочи, че България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС.

Готовност на Скопие да допринесе за общо решение изрази от своя страна и Бучковски, като отбеляза:

"Убеден съм, че ще успеем да приложим Договора за приятелство и добросъседство".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 3 години
Тия пък какво се пенят като след 20г ще трябва да учат албански
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Няма такъв народ и никога не е имало - грешно Знаев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Всичко това само за пореден път доказва правотата на сегашната българска позиция. Вето до дупка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Ясно е, че със сегашният елит в РСМ няма да се разберем. Те не могат и да имат друго поведение, защото тяхното оцеляване и съществуване зависи от това да продължат да говорят и да действат така. Ние не бива да имаме някакви илюзии.Надеждите на този елит е, че при едни избори в България, ако дойде БСП, заедно с някоя друга партия - патерица , тогава тези нови политици така ще извъртят нещата, че отново да извършат предателство към националните ни интереси както е било в миналото. Нека не забравяме, че Република Македония в състава на Югославия беша създадена такава, каквато е сега с активната помощ на БКП под диктата на СССР. Слагачеството и угодничесвото на елита на един народ е най-голямото проклятие за този народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
onqskonq
преди 3 години
Эаев,Эайченце,стига си хленчил эа неща които сами си надробихте.Тук не става въпрос само эа приэнаване на нещо,а става въпрос эа омраэата към България и народът като цяло.Не можеш да обиждаш един цял народ определен като фашисти,окупатори,татари,крадци,че и официално да го напишеш в учебмиците като такъв и после да се маэниш и въртиш опашка,като добре дресирано куче.ВЕТО и това е,докато едно цяло поколение северно македонци не раэбере истината.Стига сте ***,нали България беше слаба,бедна само малко по добре от Северна Македония,стойте ибсе учете,а има много да учите.ВЕТО докато не се събудите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Македонците пък обиждат целият свят без да им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
ВЕТО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Заев: Българската позиция е обидна за македонския народ Зайче, ми стой си у Древната Маке История во главе сАлександър Македонски.Никой не те бие по главата да идваш у ЕС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още