IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени решение на КЕВР за цената на парното от 2017 г.*

Причината е, че обсъждането на цените е било във време на правен вакуум

15:54 | 10.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цената на топлинната енергия и електроенергията, произведена по високоенергиен способ, става ясно от решение на Съда.

Със своето решение КЕВР повишава цената на парното, като се базира на по-високата цена на природния газ за второто тримесечие на 2017 г. Тогава "Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с почти 30 на сто.

Решението за по-високите цени на топлинната енергия предизвика протести пред сградата на КЕВР.

Сега ВАС отсъжда, че решението на енергийния регулатор е "валидно и допустимо, но неправилно, тъй като неправилно е приложен материалния закон". Причината е, че то се основава на наредби за определяне на цените на топлинната енергия и електроенергията, които обаче са отменени с решение на ВАС към 20 март 2017 г., когато е започнала процедурата по промяната на цените на топлофикациите.

Променената наредба за цените на енергията е била издадена от КЕВР на 14 март 2017 г., но обнародвана в Държавен вестник и влязла в сила от 24 март 2017 г., посочват от ВАС в своето решение. Към тази дата съществува разпоредба на Закона за енергетиката, която позволява преглед на цената, но тя е определена от ВАС като недостатъчна за започване на процедурата.

В допълнение, към 20 март е липсвало фактическо основание за промяна на цената на топлинната енергия - решението за поскъпването на газа влиза в сила от 1 април 2017 г.

Според разпоредбите КЕВР може да промени цените на топлинната енергия и електроенергията при наличие на значителна промяна в цените на компонентите - в рамките на над 5%. Поскъпването на газа с 30% е основание за такова решение.

От енергийния регулатор коментираха в съобщение до медиите, че се запознават с мотивите на съда по казуса.

* Статията е допълнена с коментара на КЕВР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Сега ще върнат парите със задна дата.....D:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Добре е направил съда ама 3.5 години по-късно вече кой помни и се интересува от този случай? След дъжд качулка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още