IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: До края на годината ще заработи и електронната рецепта

Досега около 47% от медиците на първа линия са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, каза здравният министър

17:07 | 10.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Електронното направление за PCR тест, което издават личните лекари, вече работи. От 1 декември, когато стартира системата, досега са издадени над 10 хиляди такива направления. Тази информация представи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на блиц контрола в здравната комисия в Народното събрание.

Той посочи, че най-много са издадените електронни направления в големите областни центрове – София, Пловдив, Бургас.

Министърът обясни пред депутатите, че все още съществува проблем с включването на всички общопрактикуващи лекари към системата, но е въпрос на време това да стане. По думите му проблемът не е софтуерен, а организационен. До днес има 50 пъти увеличение на броя издадени направления и 16 пъти ръст на лекарските практики, включени в издаването му, посочи той. 

Над 60 софтуерни фирми са ангажирани в системата с електронните направления и до края на годината ще завърши процеса по синхронизиране на процеса, увери Ангелов.

До края на годината и електронната рецепта също ще бъде въведена в действие, заяви министърът и допълни, че процесът по синхронизиране ще е малко по-сложен, тъй като ползватели са личните лекари и всички аптеки, което по думите му е голямо предизвикателство. „Твърдо решени сме този ангажимент да бъде изпълнен до края на тази година“, каза здравният министър Костадин Ангелов пред депутатите в комисията.

Относно ваксините срещу коронавирус министър Ангелов информира депутатите, че България ще приеме първата пратка ваксини срещу COVID-19 в началото на следващата година. „Фризерната“ ваксина се съхранява в закупените нискотемпературни фризери, като до 8 дни може да се съхранява във фризер с по-висока температура при общопрактикуващите лекари, а процесът на придвижване става със сух лед, поясни той.

Ваксината ще е доброволна и безплатна, потвърди пред депутатите министърът. Налага се синхронизация на нормативната уредба, като такава ще бъде направена при необходимост, посочи Ангелов.

Около 47% от медицинските служители на първа линия към момента са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, съобщи още министърът.

По-рано днес на редовния брифинг стана ясно, че Министерството на здравеопазването готви мащабна информационна кампания във връзка с предстоящата имунизация срещу COVID-19.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов увери, че България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила от ваксините по общото споразумение на ЕС. Очаква се издаването на разрешението за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Министерството на здравеопазването готви мащабна информационна кампания във връзка с предстоящата имунизация срещу COVID-19."и с какво ще ни впечатлят ... пари ли ше се предлагат на който се мушне ... колко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още