IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влязат ли компаниите от страните в ЕС в технологичен съюз?

По-добре е да работим съвместно с друг играч от Азия и да разработваме заедно технологии, съветва зам.-председателят на асоциацията по роботика и автоматизация

22:45 | 10.12.20 г. 2
Ще влязат ли компаниите от страните в ЕС в технологичен съюз?

Целта на ЕС е да постигне дял от над 20% от световното производство на проводници, което означава, че ако бъде реализирана тази цел, някой ще загуби сериозен дял в производството на полупроводници. При пазарния дял за миналата година в бизнеса на полупроводниците американски компании държаха 47%, последвани с близо 20% от корейски компании и след това се подреждаха Япония и Европейски съюз с по 10%. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Йонко Чуклев, заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Коментарът му е по повод новината от преди няколко дни, че Германия, Франция, Испания и десет други държави членки на Европейския съюз обединяват усилията си в сферата на процесорите и полупроводниците. По този начин те заедно щe инвecтиpaт в тaĸъв тип тexнoлoгии, ĸoитo ca ĸлючoви зa интepнeт бaзиpaнитe ycтpoйcтвa и oбpaбoтĸaтa нa дaнни, като основната цел е дa oпитaт дa нacтигнaт CAЩ и Aзия.

„Миналата година, когато започна търговската война и първите забрани за износ от САЩ към Китай, от компанията Huawei казаха, че по този начин са поставени в режим на оцеляване заради забраната на износ на чипове. Същевременно още от 2016 г. има статистика, че 40% от всички заводи за производството на полупроводници, които се строят в света, са в Китай, посочи Чуклев.

Според него Китай няма избор и трябва да завземе пазарен дял, защото „настоящото ниво на производство не може да покрие потребностите“.

„В тази ситуация трябва да се има предвид, че ЕС ще има жестока конкуренция. Америка и Южна Корея няма да дадат пазарен дял просто така“, прогнозира заместник-председателят на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

По думите на Чуклев в ЕС се говори много за това как европейският технологичен сектор трябва да се консолидира и да достигне това, което виждаме в САЩ и Китай.
Той обаче е скептичен, че това е реално постижимо.

„Докато държави като Корея имат няколко огромни конгломерата, а САЩ и Китай имат огромни компании, ние в Европа сме по-скоро икономика на малките и средните предприятия. Разчитаме компаниите сами да се консолидират в нещо огромно, което не е добър план. По-добре е да работим съвместно с друг играч от Азия да разработваме заедно технологии", смята Чуклев.

Той напомни, че полезният живот на всяка нова технология в сферата на полупроводниците е между две и четири години, което означава, че постоянната иновация е задължителна.

Има ли вариант компаниите от ЕС да се позиционират на пазара за полупроводници? Къде е мястото на българските технологии на пазара на полупроводниковата процесорна индустрия?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
Неук пагон, китайците произвеждат много малко полупроводници (чипове, електроника или там както го наричате в казармата)... даже в статията го пише, ама нали не четеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
не! китайците вкарват камери навсякъде. и китайски агенти и агентки също. демократите от САЩ са се облажили с няколко, но сега ще ядат пангала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още