IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат": Всякакви твърдения за недобросъвестни практики са набеждаване

Компанията публикува официално изявления с всички факти за бизнес операциите на компанията в Италия и тяхната връзка с дейността в България

18:04 | 10.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Монбат&quot; АД</em></p>

Снимка: "Монбат" АД

През последните шест месеца „Монбат“ АД беше обект на масирани проверки за спазване на всички законови изисквания, свързани с рециклирането на използвани оловно-киселинни батерии.

По повод медийни публикации, свързани с рециклиращата дейност на дружеството, ръководството на компанията заяви, че „произволно интерпретираните факти и събития, представени като „журналистически разследвания“, предоставят подвеждаща информация.

Компанията разпространи официално изявление с факти за бизнес операциите на компанията в Италия и тяхната връзка с дейността в България.

Според информацията в края на септември 2017 г. "Монбат" АД е придобило рециклиращия завод на Piombifera Italiana S.p.A. в гр. Бреша, Италия, като част от стратегията за растеж чрез географска диверсификация и вертикална интеграция на производството, с оглед осигуряването на достатъчни количества основни суровини (оловна и полиетиленова скрап от използвани оловно-киселинни батерии), които намират приложение при производството на нови акумулатори. Сделката за дружеството е сключена в съответствие с действащото италианско законодателство и в духа на добрата търговска практика.

Единствената комплексна дейност, която дружеството Piombifera Italiana S.p.A. развива след придобиването му от "Монбат", е събиране и утилизация на излезли от употреба оловно-киселинни батерии. Самата утилизация се състои в раздробяване на батериите и подготовка за рециклиране на отделните компоненти – олово, оловна паста и полиетиленови части от акумулаторни кутии. Компанията притежава всички необходими сертифициращи документи и разрешителни за осъществяване на своята дейност на територията на Италия и Европейския съюз.

След това "Монбат" рестартира поетапно дейността на Piombifera Italiana чрез внедряването на изцяло нови мощности, като понастоящем се инвестира в нов металургичен участък. Към днешна дата "Монбат" е инвестирало 4 млн. евро в ново оборудване, става ясно от съобщението.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
"Определяме рециклирането на скрап от излезли от употреба оловно-кисели батерии като „регулиран и контролиран във висока степен“ процес, пише компанията в съобщението си.

Вносът на основни суровини за производството от Италия в България се осъществява от "Монбат Рисайклинг" ЕАД при строг нотификационен режим, координиран между Министерството на екологията на Италия и Министерството на околната среда и водите на България, посочват от ръководството.

От дружеството уверяват, че "Монбат Рисайклинг" не осъществява внос на материали, които не са пряко свързани с производството на оловно-киселинни батерии. Част от внасяните суровини се категоризират нормативно като „опасни отпадъци“, което предполага прилагането на специални мерки при техния транспорт, складиране и преработка. Всички тези мерки се спазват стриктно от ръководството и служителите на "Монбат Рисайклинг" и "Монбат" в съответствие с приложими вътрешни процедури за безопасност.

Всички компании, собственост на "Монбат" АД, регистрирани в Италия, извършват дейността си в съответствие с действащото национално законодателство и в дух на добра бизнес практика, казват от „Монбат“.

Всякакви твърдения за извършване на недобросъвестни стопански практики (преки обвинения в корупция при придобиването на компанията) следва да се третират като набеждаване и компанията има готовност да предприеме съответните правни и фактически действия срещу техните автори и разпространители, посочват от дружеството.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
GG-BG
преди 3 години
Комплота /в интрес на няКОЙ/ на "Каскетурата" във взаимодействие с танцуващите /ДАНС/ взе да придобива все по ясни очертания!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още