IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери приеха общия бюджет и стимулите

След като по-рано през деня се разбра с Полша и Унгария, Европейският съвет прие многогодишната финансова рамка и спасителната помощ

20:53 | 10.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) успяха да намерят решение на спора си с Полша и Унгария, който заплашваше приемането на следващата многогодишна финансова рамка и пакет от стимули в размер на 1,8 трлн. евро.

Споразумение бе постигнато в четвъртък с Полша и Варшава, които се противопоставиха на условието разпределянето на средствата да е свързано с върховенството на закона. Споразумението отваря вратата към разпределянето на пакета от помощи за справяне с последиците от коронавирусната пандемия, който ще бъде финансиран от общ европейски дълг.

Въпреки че договорения с посредничеството на Германия компромис предлага някои гаранции за това как ще се прилагат новите условия, то изискването за върховенството на закона остава в сила.

„Сделка за многогодишната финансова рамка и спасителния пакет. Сега можем да започнем с прилагането и възстановяването на нашите икономики“, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В рамките на постигнатия компромис изискването ще влезе в сила от 1 януари и ще важи за ангажименти, направени в рамките на новия бюджет. Наказанията за провинения ще се прилагат след решение на Европейския съд, което на свой ред може да отнеме месеци по процедура.

Многогодишната финансова рамка на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро беше одобрена през лятото, но след това Полша и Унгария наложиха вето на финалното решение. Двете страни се противопоставят на прилагането на демократичния принцип при разпределението на европейските средства.

Предлаганият механизъм може да бъде оръжие срещу всеки член в ЕС, заяви полският министър председател Матеуш Моравецки преди началото на заседанието. В излъчено във видеосистемата на ЕК изявление  той поясни, че иска ясно разграничаване на защитата на европейските средства и борбата с корупцията, които подкрепя напълно, от регулациите за върховенството на закона, вписани в Договора за ЕС.

"Смесването на двете създава опасна ситуация", заяви полският премиер. Трябва да избягваме политически мотивираните решения, допълни още той.

"Борим се за единството на общността", коментира от своя страна унгарският премиер Виктор Орбан. Преди срещата си с европейските лидери той посочи, че има много малко неща за доуточняване и изрази своя оптимизъм, че Многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на общността след пандемията от коронавируса ще бъдат одобрени.

Лидерите на ЕС обсъдиха основните теми и с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Той посочи, че е крайно време ЕС да одобри своя дългогодишен бюджет за доброто на гражданите на общността. По отношение на Зелената сделка Сасоли беше категоричен, че тя е възможност за устойчиво развитие на европейската икономика.

Лидерите дискутират още разпространението на коронавируса, както и отношенията с Турция и САЩ и излизането на Великобритания от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
"Смесването на двете (корупцията и върховенство на закона според договора за ЕС) създава опасна ситуация", заяви полският премиер. Трябва да избягваме политически мотивираните решения."Поздравления за Унгария и Полша. Успяха да запазят принципа на партньорство вместо принципа на икономически по-силния, който налага "политически мотивирани решения" (наричам го "принцип на моркова и тоягата"). По-рано тази вечер имаше статия, където една наша госпожа си позволи дирекно да ни заплаши, че ако не клекнем за РСМ, ще ни лишат от пари за енергетиката. Трябва да вземаме пример от двете страни - дотатъчно умно и далновидно да отстояваме онези наши интереси, които са важни за нас и същевременно да не допускаме към нас да се прилага принципа на моркова и тоягата. Как да го правим аз не знам, но със сигурност има начин. Унгария и Полша са пример за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още