IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващите шансове за сделка след Brexit потиснаха европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от 0,3%, като начело на пониженията беше банковият сектор

19:27 | 10.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък преобладаващо на отрицателна територия на фона на все по-намаляващите шансове за търговска сделка между Европейския съюз и Великобритания. По рано днес бе обявена и нова порция стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от 0,3%, като начело на пониженията беше банковият сектор с близо 2%, след като стана ясно решението на ЕЦБ. Енергийният сектор успя да компенсира до известна степен с ръст от 1,5%.

Британският индекс FTSE записа повишение от 0,54% в четвъртък. Минимален ръст отчете и френският показател САС с 0,05%. Германският бенчмарк DAX обаче бе на червена територия със спад от 0,3%, както и повечето останали водещи европейски индекси.

По рано днес Лондон и Брюксел се споразумяха, че до неделя трябва да бъде взето решение за бъдещето на двустранната търговия. Европейската комисия (ЕК) също така публикува днес мерки и предупреди всички държави членки да се подготвят за приключване на преходния период след Brexit без търговско споразумение, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Институцията посочва, че макар да „продължи да прави всичко възможно, за да постигне взаимноизгодно споразумение с Обединеното кралство, сега съществува значителна несигурност дали сделката ще бъде сключена преди 1 януари 2021 г.“.

В момента европейските лидери са на последното си за годината заседание, на което освен въпросът за Brexit трябва да бъде обсъден и този за ветото на Полша и Унгария срещу многогодишната финансова рамка заради обвързването на средствата с върховенството на закона.

По-рано през деня се състоя и последната среща на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за годината. Изпълнявайки обещанието си да продължи подкрепата по време на пандемията, ЕЦБ запази основните лихвени проценти непроменени и очаквано увеличи обхвата на програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с 500 млрд. евро до общо 1,850 млрд. евро. Управителният съвет също така разшири хоризонта за нетни покупки по PEPP поне до края на март 2022 г. Банката ще извършва нетни покупки, докато прецени, че коронавирусната криза е приключила, става ясно от решенията, публикувани от ЕЦБ след днешното си заседание.

В четвъртък бяха публикувани и данните за брутния вътрешен продукт на Великобритания през октомври, който е нараснал с 0,4% - забавяне от 1,1% през септември.

При индивидуалните акции тези на германската компания за храни Hellofresh поскъпнаха с близо 15%, след като тя увеличи насоките си за годината в сряда.

На обратния полюс бяха книжата на онлайн супермаркета Ocado, които се разделиха с над 7% от стойността си, която също повиши насоките, но отбеляза, че ръстът на продажбите в ново съвместно предприятие за търговия на дребно се забавят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Аз мисля , че ще сключат сделка в последните три дни от годината - 28, 29, 30 Декември. И ще викнат - велики сме, направихме най-голямата сделка на века ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още