IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На търг при данъчните

Държавата винаги намира начин да си събере дължимите суми дори ако се наложи да продава с тайно наддаване бельо, компресор или спряна от движение кола

08:05 | 04.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Всички са чували поговорката, че на този свят са сигурни две неща – смъртта и данъците. Явно обаче малко хора се замислят, защото все пак не си плащат данъците. Действително, според Уинстън Чърчил, „няма такова нещо като добър данък“, но това не те освобождава от задълженията към държавната хазна.

С въпроса дали по своята същност данъците са кражба, се занимава цяло едно модерно напоследък течение в обществото и това не е предмет на този текст. Настоящият материал е посветен на това какво става, когато все пак не си плащаш данъците. Истината е, че хората разбират, че не могат без тях, но когато имат възможност, избягват да ги плащат. Разбира се, има и примери, в които задължените лица са наистина разорени и последното нещо, за което успяват да заделят някой лев, е погасяването на задълженията към Националната агенция за приходите (НАП).

Във всички случаи обаче държавата в лицето на приходната администрация е безкомпромисна и изземва каквото може и както може, а после го продава на търг. За всички текущи и настоящи продажби човек може да се осведоми от онлайн портала на данъчните. Справката си струва усилията, защото в списъка с търговете могат да се открият доста примамливи оферти за всякакво движимо и недвижимо имущество.

На първо четене например излиза обява от НАП Стара Загора за търг с тайно наддаване за… предпазен парапет. Цената му започва от 450 лв. и има доста лоша снимка, но пък за да участвате, е нужен депозит от „само“ 90 лв. Пак в същия град се продава на търг и двойно пано за палети с начална цена от 45 лв. Има и доста обяви за офис мебели.

парапет парапет

Продава се и омекотителна станция (за омекотяване на вода от котлен камък, например, бел. ред.), както и цистерна за олио. На сайта на данъчните има и обява за вентилатор за 9 лв.

От Димитровград пък се продават на таен търг работни дрехи. Първоначалната цена е 7550 лв. и включва 500 комплекта работна куртка с дълъг ръкав и работен панталон с дълги крачоли. Като цяло в портала има изобилие от обяви за дрехи, безшевно бельо и силиконови чорапи.

Сглобяема конструкция за оранжерия се продава в село Калояновец. Търгът започва от 7275 лв.

оранжерия оранжерия

Сред забавните обяви за гащи, чорапи и странни предмети обаче има и сериозни и доста изгодни оферти, а очевидно и доходоносни за държавата. Само НАП Хасково за 2019 година е събрала 660 хил. лв. от 36 търга на различни активи. Сумата е с 300 хил. лв. повече в сравнение с 2018 г. и е влязла в бюджета след продажбите на 9 недвижими имота и 27 превозни средства. Най-много приходи – 475 хил. лв., данъчните са събрали от търгове на сгради и земя, а най-доходоносна е била продажбата на хотелски комплекс в Родопите. За 2020 г. все още няма обобщени данни, но този пример е достатъчно нагледен.

Организирането на публична продан на запорирано заради неплатени данъци имущество е сериозен стимул човек да си плати дължимото.

Ако човек проверява портала за продажби на НАП редовно, ще се убеди, че там има буквално всичко. В секцията за машини и съоръжения може да се натъкнете от уред за формиране и претегляне на тесто с начална цена от 1000 лв. до климатична тунелна инсталация, обявена на таен търг с първоначална стойност 2150 лв. Има обяви за компресор с начална цена от 315 лв. и верижен багер за 6 хил. лв.

багер багер

Разпродава се на части и цял цех за обувно производство.

Излишно е да описваме, че на търгове са продават всякакви превозни средства – от леки коли до товарни камиони и бусове. Има дори обява от Перник за 26 броя автомобили, спрени от движение, с начална цена от 27 615 лв.

При имотите също е любопитно. Обявени на търг има както огромни недостроени хотели из цялата страна, така и една втора идеална част от апартамент в комплекса „Св.св. Константин и Елена“, с начална цена от почти 151 хил. лв. Продават се и много ниви и поземлени имоти. 

кола кола

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Поздравления, някой да ме поправи ако греша но това е авторска статия, за разлика от всички останали копирани от други сайтове. Оставили сте си място да подобрение все пак, виждам че сте копирали снимката от Bloomberg.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още