IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в ЕС са загубили над 5% от доходите си заради COVID

Най-големи са загубите в хотелиерството и ресторантьорството, показват данни на Евростат

13:44 | 11.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 година доходите на работещите в ЕС са намалели с 5,2% спрямо нивото от 2019 година заради пандемията от коронавируса, показват данните на Евростат. Агенцията обяснява, че причината за това са неработните дни, както и редуцирането на работните часове по време на блокадите и увеличеният брой на безработните.

eurostat2 eurostat2

Източник: Евростат

Ефектът от кризата е различен за различните държави на базата на структурата на икономиката им. Тези, които разчитат на туризъм, имат по-съществено намаление на доходите на работещите. Най-засегнат е секторът на ресторантьорските услуги и хотелиерството, където се регистрира спад от 20% на доходите.

Като цяло данните показват, че кризата засяга основно хората с ниски доходи. Особено видимо е това в Нидерландия, където 80% от хората останали без работа са били с ниско ниво на заплащане. У нас 60% от новите безработни са от тази група.

Съкращенията са основно в няколко рискови групи - млади хора (16-24 години) и временни работници. Засегнати са повече жени, но това е заради факта, че повече жени работят в секторите, които са под натиск от кризата.

Хората с високи доходи в ЕС като цяло са запазили своите работни места.

Евростат отчита и как програмите на правителството компенсират загубата на доходи по време на пандемията. Подобни схеми има в 25 държави, а в 10 от тях служителите са получили компенсации както от държавата, така и от фирмата, в която работят.

Данните показват, че в някои държави служителите получават фиксирана по размер помощ от държавата (Гърция, Хърватия и Малта), а в други - процент от доходите, които получават работещите, като обикновено е определен максимален или минимален праг на помощта.

Влиянието на тези схеми е съществено за намаляване на тежестта на загубата на доходи в страни като Хърватия, Франция и Нидерландия.

eurostat eurostat

Източник Евростат

Според оценката компенсаторните схеми успяват да намалят тежестта на загубата на доход. Средно за страните този процент се движи с между 1 и 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Това да вземат да го прочетат българските политици и правителството.При локдаун гражданите на някои държави от ЕС са загубили само 5% от доходите си.А как е тук, в България? Колко са тези %-ти и безлихвените заеми дали ногат да ги компенсират с нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Принципно не е много, но това е усреднена стойност. Някои не са загубили нищо, а други са загубили всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
за някви си 5% ли изсипахте тонове дотации и помощи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
5% не е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още