IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията свива рентабилността на банките в ЕС до историческо дъно

През юни средната възвръщаемост на собствения капитал, показател за измерване на рентабилността, възлиза на 0,5% спрямо 6,7% през юни 2019 г., посочват от ЕБО

22:30 | 11.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейските банки са изправени пред големи загуби от лоши кредити и други разходи, причинени от пандемията от COVID-19, а тяхната рентабилност се понижава до рекордно ниски нива, предупреждават от Европейския банков орган (ЕБО) в доклад, цитиран от Euractiv.

В годишната си оценка на риска за европейската банкова система регулаторът посочва, че разходите, породени от пандемията и от общата икономическа несигурност, тежат върху рентабилността на европейските банки, вече засегнати от ниските лихвени проценти и конкуренцията на финтех индустрията. 

През юни средната възвръщаемост на собствения капитал, показател за измерване на рентабилността, възлиза на 0,5% спрямо 6,7% през юни 2019 г., отчитайки рекордно ниско ниво. 

Някои от разходите ще изчезнат, след като пандемията бъде овладяна и регулаторът отбеляза, че тя може да бъде катализатор за много клиенти да се превърнат в цифрови клиенти, което може да доведе до допълнителни икономии.

И все пак банковият орган препоръча на европейските банки да проучат потенциални сливания и поглъщания, за да се възползват от синергиите и да намалят разходите.

Докладът заключава, че банките в блока поддържат солидни количества капитал и ликвидност и увеличават кредитирането си за реалната икономика по време на първата вълна на пандемията.

ЕБО ЕБО

В документа се отбелязва, че необслужваните или „лоши заеми“ са намалели до 2,9% от общия размер на отпуснатите кредити в края на второто тримесечие.

Въздействието на коронавируса беше омекотено благодарение на извънредните мерки, приети от правителствата и регулаторите, като отлагането на погасяването на заеми, както и паричните средства, предоставени от централните банки.

Но след като мерките, свързани с COVID-19, бъдат премахнати, е много вероятно качеството на банковите активи да се влоши допълнително, изтъква ЕБО.

Във връзка с това регулаторът отбеляза, че въпреки факта, че нивото на необслужваните заеми продължава да намалява, други показатели вече показват признаци на влошаване. Например обемът на длъжниците, които са се възползвали от отлагането на вноските по заемите, „се е увеличил значително“.

Поради тази причина ЕБО препоръчва на банките да се подготвят за предстоящата турбуленция, като се ангажират „възможно най-скоро“ с намирането на решения за затруднените кредитополучатели.

Анализаторите се съгласяват, че преструктурирането на частния дълг трябва да се осъществи възможно най-скоро, тъй като са налични повече възможности в сравнение с предишната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
това автоматично означава , че ше почнат да ни крадат още по безсрамно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още