IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветозар Томов: Разумно е да има дистанционно гласуване в условия на пандемия

ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много българи, изтъква социологът

10:20 | 12.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Необходимо е да се обсъди варианта за дистанционно гласуване в сегашните условия на пандемия, заяви пред bTV социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

„Практиката в други страни, които проведоха избори по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим“, добави експертът. 

Социологът посочи, че по света съществуват добри и утвърдени практики за гласуване по пощата. Обикновено то се осъществява няколко седмици преди датата на вота. Томов заяви, че ако депутатите неглижират проблема, ЦИК ще се окаже в тежка ситуация.

„ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много българи или лишаването на граждани от избирателни права заради здравния си статус“, посочи Томов.

Относно машинното гласуване и рискът хората да се заразят с COVID-19, докато попълват бюлетината си, социологът коментира, че е опасно, но същото важи и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност

От гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март, или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година, изтъква Томов.

Според него посочването на 28 март от страна на президента Румен Радев като възможна дата за вота, „не е напук на управляващите“, но е свързано с продължителните антиправителствени протести.

Относно правото на глас на хората, които по това време ще бъдат под карантина, Томов обясни, че парламентът трябва да обсъди този казус, като го регламентира в Изборния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
само за желаещи , естествено ... който го предпочита директно , моля ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а дистанционно ваксиниране не предвиждате ли ? ... след онлайн обучение , лечение и гласуване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още