IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Пенс ще получат ранен достъп до ваксината срещу Covid-19

Основният персонал на Белия дом и някои правителствени представители ще бъдат ваксинирани през следващите 10 дни

08:36 | 14.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп маха към представителите на медиите, преди да напусне Белия дом на път към Уест Пийнт. <em>Снимка:&nbsp;Yuri Gripas/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп маха към представителите на медиите, преди да напусне Белия дом на път към Уест Пийнт. Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс и други високопоставени американски представители ще получат ранен достъп до одобрената в САЩ ваксина срещу Covid -19, съобщават Ройтерс и AP, цитирани от БТА.

Основният персонал на Белия дом и някои правителствени представители ще бъдат ваксинирани през следващите 10 дни, съобщи източник, запознат с плановете за ваксинация в САЩ, която започва днес.

Ройтерс отбелязва, че все още не е ясно дали Тръмп ще бъде ваксиниран, като се има предвид, че той вече се зарази с вируса и се възстанови.



Засега остава неясно също дали избраният за президент Джо Байдън, избраната за вицепрезидент Камала Харис и други членове на преходния екип на Байдън ще получат достъп до ранно ваксиниране.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчаха ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, след като броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19 в САЩ, достигна 298 000.

Дози ваксини ще бъдат доставени днес на 145 места в страната, като първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора.

Говорителят на Съвета по национална сигурност Джон Улиот каза, че висши представители на изпълнителната власт, на Конгреса и съдебната система също ще получат ваксини в съответствие с протокол, който гарантира, че американското правителство може да продължи да работи по време на пандемия или друго бедствие с катастрофални измерения.

Американският народ трябва да бъде сигурен, че получава същата безопасна и ефективна ваксина като високопоставените представители на американското правителство по съвет на професионалистите по обществено здраве и ръководството, отговарящо за националната сигурност, каза говорителят на Съвета по национална сигурност.
Високопоставен представител на администрацията уточни, че „Националната политика за континуитет" е създадена от администрацията на президента Барак Обама през 2016 г.

„Това ще гарантира, че американското правителство ще продължи основните си дейности без прекъсване, за нашите граждани, докато ние продължаваме борбата с тази пандемия и работим за връщане на нашата нация към просперитет", заяви представителят на администрацията, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
Че Тръмп нали преболедува Защо трябва да се ваксинира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още