IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на туризма обърка плановете на собствениците на Airbnb имоти в Рим

Брокери на недвижими имоти в града казват, че цените са намалели с около една трета, а някои собственици са принудени да продават жилищата си на пожар

13:40 | 14.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Когато Томазо Педикони превърнал семейната си къща в старото еврейско гето на Рим, един от най-старите и красиви квартали в града, в жилище за краткосрочно отдаване под наем в Airbnb преди повече от десет години, той е един от малкото в района с подобен бизнес, пише Financial Times.

Предвид големия брой туристи, които пристигат в града, и бума на Airbnb модела, това скоро се превърнало в единствения му източник на доходи. Бизнесът се развивал толкова добре, че Педикони решил да отдава под наем още два апартамента в центъра на Рим и ги обявил в платформата.

Днес 34-годишният Педикони няма никакви клиенти. „Имах резервации до октомври, но всички бяха отменени, трябваше да върна много пари“, казва той.

Сривът на туристите, които посещават Рим по време на пандемията, спука балона на краткосрочните наеми в Airbnb в града, принуждавайки някои задлъжнели собственици на имоти да продават апартаментите си на пожар, за да избегнат спиране на плащанията по ипотечните си кредити.

През последните години много апартаменти в центъра на Рим близо до паметници като Колизеума и фонтана Треви бяха преустроени в жилища за краткосрочно отдаване под наем от непрофесионални собственици на имоти, търсещи печалба от 15-те милиона посетители във Вечния град на година.

Сега брокери на недвижими имоти казват, че сривът на посетителите е притиснал собствениците на имоти, след като те са спекулирали с бума на туризма в Рим в момент, когато по-широката италианска икономика беше в застой.

Мнозина бързат да превърнат имотите си в жилища за дългосрочно отдаване под наем или да ги продадат, за да платят дълговете си, а брокери твърдят, че продажните цени са надолу с около една трета.

„Сега те са продавачи по принуда, това е тъжна и неизбежна последица от срива на туризма“, коментира Бил Томсън, президент за Италия на консултантската компания Knight Frank.

„Много хора на места като Рим използваха печалбите си, за да инвестират още повече в имоти. Някои от тях купиха пет и дори десет жилища. Винаги имаше риск, че твърде много хора ще навлязат в Airbnb по едно и също време“, допълва той.

Рим беше на шесто място сред най-популярните градове в света по общ брой резервирани нощувки в Airbnb през 2018 г., като изостана само от Лондон и Париж в Европа, сочат данни на компанията.

Airbnb съобщава, че е допринесла с близо 1 млрд. евро за икономиката на Рим само през 2018 г. чрез резервации и последвали разходи на потребителите й – най-голямата сума за италиански град. Това търсене беше един от малкото светли лъчи в местната икономика, която изоставаше от финансовата столица на Италия Милано през последните десет години.

Педикони казва, че отдавал под наем бившата си семейна къща за 120 евро на нощ. Сега тя се предлага на цена между 40 евро и 50 евро на нощувка. Заради пандемията всички резервации били отменени и парите са били възстановени. Той трябвало да прекрати наемния договор за другите две жилища, които управлявал.

„Никога не съм си представял, че ще се случи такова нещо. Сега чакам и се надявам на бързо възстановяване, но съм сигурен, че много хора, които започнаха да се занимават с това като работа, ще загинат“, казва Педикони.

„Сега опитвам да отдавам къщата на местни жители, но за момента не съм успял да го направя, въпреки че намалих цените със 75%“, допълва той.

Донато Кристиано, брокер в Рим, казва, че двустайните апартаменти в историческия център на града са се отдавали за 1300 евро на месец преди пандемията от COVID-19, докато сега се предлагат за 900 евро с включени консумативи.

„Говорим за апартаменти, които преди няколко години с лекота можеха да се отдават за 2000 евро на месец като ваканционни жилища под наем“, допълва той.

Бумът на краткосрочното отдаване под наем на имоти в Airbnb през последните години стана причина онлайн платформата да бъде подложена на по-голямо наблюдение от силно задлъжнелите местни власти, които през юни обявиха нова „туристическа такса“ за гости, отсядащи в жилища за краткосрочен наем в италианската столица.

Кметът на Рим Вирджиния Раги заяви, че таксата от 3,50 евро на нощувка за гостите на Airbnb, плащана директно на общината в Рим, ще помогне за „възстановяването на справедливата конкуренция между операторите на хотели, ще се пребори със сивата икономика и ще помогне за проследяването на притока на туристи“.

Брокери твърдят, че в резултат на срива на краткосрочното отдаване на жилища под наем много собственици на имоти опитват да превърнат имотите си в жилища за дългосрочен наем, вместо да ги продадат, но в момента предлагането надвишава търсенето.

„В момента проблемът е, че има твърде много имоти за отдаване под наем и недостатъчно хора заради липсата на туризъм и продължителната работа от разстояние“, казва Карлота Маркионе, брокер, работещ в центъра на Рим.

„Телефонът вече не звъни. Офисът ни никога не е бил толкова тих“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
И така става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Няма какво да реват - продават апартаментите, инвестират в Airbnb и готово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
AirBNB са си добре, дори поскъпнаха с повече от 100% след листването си борсата. Но така е при "споделената" икономика, един печели, докато повечето губят. Тия от Рим да ходят да реват в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още