IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какви рискове трябва да се приготвят инвеститорите през 2021 г.?

Пазарите се откъснаха от икономиката, борсовото рали се движи от ликвидност и това ще се види ясно догодина, според Мохамед Ел-Ериан

22:06 | 30.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Какво ще се случи с връзката между Уолстрийт и Мейн Стрийт? Това е ключов въпрос за инвеститорите, позициониращи своите портфейли за 2021 г. Това е важен въпрос и за глобалната икономика и политиците, пише в свой анализ за FT Мохамед Ел-Ериан, президент на Queens’ College към Университета в Кеймбридж и съветник на Allianz и Gramercy, в анализ за FT.

През тази пандемична година преживяхме допълнително рязко разширяване на вече забележителната пропаст между финансовите пазари и икономиката. Бързото възстановяване на цените на активите от минимумите от 23 март отведе основните американски индекси до рекордни нива дори преди последните добри новини за ваксините за Covid-19. В комбинация с още по-приспособимите политики на централните банки това позволи рекордно емитиране на дълг при исторически ниски лихви.

Междувременно глобалната икономическа ситуация остава несигурна. Друга коронавирусна вълна връща части от Европа обратно в рецесия. Това изсмуква енергията от възстановяването на САЩ и ограничава степента, до която по-добре представящите се пазари в Източна Азия могат да бъдат мощен локомотив за глобалния растеж. Колкото по-дълго това продължава, толкова по-голям е рискът от „белези“, които подкопават дългосрочния растеж.

Несигурната икономическа перспектива със забележима дисперсия сред системно важни държави е само едно от ключовите наследства на Covid-19, на което пазарите не обръщат внимание поради вярата в способността на централните банки да предпазват цените на активите от неблагоприятни влияния. Инвеститорите лесно разшириха защитния характер на чадъра до класове активи, които в най-добрия случай се подпомагат само косвено от финансирането от централните банки.

Нищо не е по-успокояващо за инвеститора от знанието, че централните банки с много по-дълбоки джобове ще купуват ценните книжа, които притежават, особено когато тези купувачи са готови да го направят на всяка цена и имат неограничен капитал. Рационалният отговор на инвеститорите е не само да заредят гориво, но и да търсят свързани възможности, към които да тласкат  средствата, търсещи възвръщаемост.

Резултатът е не само привидно безкрайни ралита, движени от ликвидност независимо от базата. Това променя условията на пазара и обръща традиционните причини и следствия.

Въз основа на това, което знаем днес, предизвикателствата пред инвеститорите през 2021 г. вероятно ще са по-малко за първите няколко седмици и повече по-късно през годината. Това е така, освен ако внезапно не се ускорят един или няколко фактора, считани за разрушители – обръщане на паричната политика (много малко вероятно), пазарен инцидент поради поемане на прекомерен риск (по-вероятно, но не преобладаващо) и нарастване на корпоративните банкрути (най-вероятно, но с течение на времето).

Инвеститорите засега ще продължат да сърфират по изключително печелившата ликвидна вълна, но ситуацията вероятно ще се усложни с напредването на 2021 г.

Засиленото изкривяване на пазарите на централните банки ще бъде по-трудно да се защити в една възстановяваща се икономика на фона на нарастващите инфлационни очаквания. Колкото и да бъде приветствано това възстановяване, то едва ли ще бъде достатъчно, за да компенсира изцяло въздействието на корпоративните фалити или вредните последици от по-голямото неравенство. Инвеститорите могат да проклинат деня, в който са се впуснали в класове активи, които са далеч от естествените им местообитания, защото не са достатъчно ликвидни при корекция.

Навигацията в такъв пейзаж ще изисква аналитични инструменти, които, по ирония на съдбата, биха намалили възвръщаемостта по време на по-голямата част от ралито, движено от ликвидността. Това са подробен кредитен и технически анализ, планиране на сценарии, интелигентно структуриране, оценки на ликвидността в пазарните сегменти и по-добро разбиране на степента на възстановяване на инвестиционните грешки.

Това включва и готовност за преразглеждане на някои конвенционални мъдрости, преосмисляне на традиционната конструкция на портфейла за влагане на 60% от средствата в акции и 40 в инструменти с фиксиран доход, когато доходността от държавните облигации е толкова изкуствено потисната.

Тази прекъсната връзка продължи много по-дълго, отколкото се очакваше. Това за пореден път илюстрира неволните последици от политическия подход, който поставя прекомерна тежест върху централните банки. Надеждата за 2021 г. е, че с икономическото възстановяване, движено от ваксините, по-добрите корпоративни основи ще започнат да валидират повишените цени на активите и ще позволят балансиране на паричната, фискалната и структурната политика.

Има два риска и то не само за пазарите. Първо, това, което е желателно, може да не е политически осъществимо, и второ, това, което се е оказало осъществимо, вече да не е устойчиво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Такива неясни мъгляви приказки карат астролозите да изглеждат много конкретни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още