IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е лидер в индекса за човешко развитие според въглеродния отпечатък

Пандемията е възможност за света да се промени и да облекчи натиска върху планетата, с което да намали и неравенствата, сочи доклад на ПРООН

14:25 | 15.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Настоящата пандемия от Covid-19 предлага ново измерване на човешкия прогрес, което илюстрира предизвикателството пред справянето с бедността и неравенството и облекчаването на натиска върху планетата.

Традиционният доклад на Агенцията на ООН за човешкото развитие (ПРООН) този път оценява държавите според степента им на зависимост от изкопаемите горива и въглеродния им отпечатък, а не според БВП. Като се вземат тези фактори предвид, голяма група страни – повече от 50, иначе причислявани към развитите световни икономики, с много висок индекс на човешко развитие, отпадат далеч назад в класацията. Сред тях са САЩ, Люксембург и Сингапур.

Същевременно страни като Молдова, Коста Рика, Панама, заради влиянието на екологичните фактори, се изкачват напред в индекса за човешкото развитие с поне 30 места. Според ПРООН това доказва, че е възможно развитие и с по-лек натиск върху планетата.

При корекция спрямо емисиите въглероден диоксид тазгодишният лидер на индекса за човешко развитие на ООН е Норвегия, следвана от Ирландия, Швейцария, Хонконг, Исландия, Германия, Швеция, Австралия, Нидерландия и Дания.

Според агенцията на ООН тази пандемия няма да е последната с такъв разрушителен ефект, ако хората не освободят природата от властта си. Докладът изпраща ясно послание до световните лидери – или да поемат по нови смели пътища, за да смекчат натиска върху Земята, или да се опитат да се върнат към работата както обикновено, което поставя неопределени рискове пред света.

„Никоя държава в света все още не е постигнала много високо човешко развитие, без да натоварва огромно планетата. Бихме могли да бъдем първото поколение, което поправя това. Това е следващата граница за човешкото развитие“,  казва Ахим Щайнер, администратор на ПРООН.

Нова геоложка епоха

В документа се посочва, че планетата навлизат в изцяло нова геоложка епоха – антропоцент, или епохата на хората. Това маркира подходящо време за препроектиране на пътищата за напредък.

За да илюстрира твърденията си, 30-тото юбилейно издание на доклада за човешкото развитие представя нов, експериментален индекс на човешкото развитие, който измерва здравето, образованието и жизнения стандарт на нацията. В него се включват още два елемента: емисии на въглероден диоксид в страната и нейния материален отпечатък. Така индексът показва как би се променил глобалният ландшафт на развитието, ако и благосъстоянието на хората и планетата бяха от основно значение за определяне на напредъка на човечеството.

„Докладът за човешкото развитие е важен продукт на ООН. Във време, в което са необходими действия, новото поколение отчети за човешкото развитие, с по-голям акцент върху определящите проблеми на нашето време, като климатичните промени и неравенствата, ни помага да насочим усилията си към бъдещето, което искаме“, коментира Стефан Льовен, премиер на Швеция, страната домакин на представянето на доклада.

Следващата граница за човешкото развитие ще изисква работа с природата, а не срещу нея, като същевременно се трансформират социалните норми, ценности и правителствените и финансови стимули, посочва се в доклада.

Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Не знам за този индекс, но ако има индекс за лицемерие Норвегия ще е абсолютен лидер в него.Няма как да е иначе при положение че продължават да продават на света нефт и газ и да пълнят огромният си фонд, вече с близо 1.2 трилиона долара в него и в съшото време да се пъчат колко са зелени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
зада не се мъчат другите с тежкия текст от коментара ти ще го съмаризирам.ДА живее Путин, у Норвегия е много зле !!! ... фалират до 6 месеца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
що не командироваш тая твоята баба у Саудитска арабия или Ирак, зада им покаже и на тях как става ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
да много интересно кой го контролира и дирижира тоя индекс, май тва е клича от бараката и там спи котката .... Тез Норвегия с техните експериментали ше се озъбат от студ и деградират за нула време само седи глей мача .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
С петро пари и баба може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Настоящият път към СоциализАма, другарки и другаре, предлага ново измерване на човешкия прогрес, което илюстрира предизвикателството пред справянето с бедността и неравенството и облекчаването на натиска върху планетата. Другарки и другари страни като Молдова, Коста Рика, Панама, заради влиянието на социалистическите идеи, се изкачват напред в индекса за човешкото развитие с поне 30 места. Голяма група КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ страни повече от 50, иначе причислявани към развитите световни икономики, отпадат далеч назад в класацията. Сред тях са САЩ, Люксембург и Сингапур. Тазгодишният лидер в социалистическата класация, според другарите от ООН е Норвегия, следвана от Ирландия, Швейцария, Хонконг, Исландия, Германия, Швеция, Австралия, Нидерландия и Дания. Докладът за човешкото развитие е важен продукт на ООН. Другарки и другари във време, в което са необходими действия, новото поколение отчети за СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ развитие, с по-голям акцент върху определящите проблеми на нашето време, като климатичните промени и неравенствата, ни помага да насочим усилията си към бъдещето, което искаме..... Мигленче ти си готова за ДКМС-то с подобна изчерпателна социалистически лингвистика! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още