IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на дъното в ЕС по благосъстояние на своите граждани

Фактическото индивидуално потребление е едва 58% от средното за ЕС, показват данни на Евростат за 2019 г.

19:00 | 15.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

И през 2019 година благосъстоянието на българите остава най-ниското в целия ЕС, показва статистиката на Евростат. Данните показват, че през миналата година фактическото индивидуално потребление, измерено чрез стандарта за покупателната способност, е едва 58% от средното за Европейския съюз.

Чрез този показател от статистиката измерват възможността за потребление на стоки и услуги, независимо дали те са платени от домакинствата, правителствата или неправителствени организации.

Най-високо е нивото на индикатора в Люксембург - 35% над средното за общността.

eurostat2 eurostat2

Източник: Евростат

От данните е видно, че 11 държави в ЕС са под средното ниво за общността. Това са държавите от Централна и Югоизточна Европа. В Германия фактическото индивидуално потребление е 22% над средното, а в Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Финландия, Франция и Швеция нивото е с между 9 и 18% над средното за ЕС.

От публикуваната от Евростат информация обаче се вижда, че в западните държави има спад на индикатора през последните години и това е най-видимо в Швеция и Германия.

В същото време Източна Европа наваксва и това се отчита най-сериозно в Румъния. Северната ни съседка записа фактическо потребление от 70% от средното през 2017 година, но през 2019 година индикаторът вече достига 79% от средното в ЕС.

За България статистиката също показва повишение, макар че и през 2017 година страната ни е била на последно място в тази класация с едва 55% от средната за общността възможност за потребление на стоки и услуги.

Тези данни не са изненадващи на фона на статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в страните от ЕС, измерен чрез стандарта за покупателната способност. В нея страната ни отново е на последно място с БВП в размер на 53% от средния за ЕС. На обратния полюс е Люксембург с 260% от средното за общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още