IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика в България продължава да намалява, отчита АИКБ

Липсата на реформи в ключови сектори спъват положителнте тенденции

17:03 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита продължаваща тенденция на спад на сивата икономика за пета поредна година. За 2019 г. Композитният индекс „Икономика на светло“, чрез който Асоциацията измерва светлата част на българската икономика, достига стойност от 78,52 пункта, при 77,76 година по-рано. Това стана ясно по време на официалното представяне на Композитния индекс и връчването на наградите „Икономика на светло“.

От АИКБ отчитат, че през 2019 г. основните причини, задържащи положителните тенденции в изсветляването на икономиката, се дължат на липсата на реформи или недостатъчни такива в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда. Сред негативните фактори Асоциацията отбелязва и поредното административно повишаване на минималната работна заплата, което е довело до „избуяване“ на нови сиви практики сред нискоквалифицираните работници и служители. 

От десет години АИКБ изчислява Композитния индекс „Икономика на светло“, чиято цел е да се опознаят различните проявления на сивата икономика и да се стимулират политиките за нейното ограничаване. От началото на изчисленията до момента Индексът нараства, като единствената година, през която е отчетен спад от 1,2 пункта, е 2014 г. Очакванията са, че и през следващите четири години българската икономика ще продължи плавна тенденция на изсветляване, като през 2023 г. Композитният индекс ще достигне нива от над 82 пункта.

От тази година  Асоциацията актуализира и разшири обхвата на индекса, за да се включат повече проявления на сивата икономика. За целта са усъвършенствани моделите и методологията за изчисляване на показателите. Разработен е и нов показател – „Заетост на светло“, като данните от него ще бъдат изчислявани и публикувани от 2021 г. Така във фокуса на изследванията ще попадне и трудовият пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още