IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия ще пусне газ по "Балкански поток" до края на годината

Купуваме газ оттам, откъдето е най-евтино, коментира сръбският президент Александър Вучич

11:18 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сърбия ще пусне газа по "Балкански поток" до края на годината, съобщи руският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС. Заявката беше направена след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

По думите на Вучич страната му купува природен газ оттам, откъдето е най-евтино и не се притеснява от възможни санкции от САЩ, определяйки ги като "рекет на външната политика".

"Ходих няколко пъти при (президентът на Азербайджан Илхам) Алиев и му казах: "Дайте ни по-евтин газ, няма да купуваме по-скъп". Отговориха ни, че в TAP и TANAP няма достатъчно газ за Сърбия", каза още сръбският президент.

ТАСС отбелязва, че "Балкански поток" е продължението в Европа на "Турски поток", минаващ по дъното на Черно море и свързващ Русия и Турция.

"Турски поток" беше въведен в експлоатация през януари 2020 г., а отскоро, според медийни публикации, е готово и удължението му през територията на България.

Тръбите на "Балкански поток" продължават през територията на Сърбия и достигат до Унгария. По проект те ще транспортират почти 14 млрд. куб. метра природен газ годишно.

На този етап няма официално съобщение за готвността на българския участък от "Балкански поток". Още в началото на ноември обаче източник на ТАСС съобщи, че трасето е готово, но заради коронавируса няма предвидени официални събития около въвеждането му експлоатация.

В края на септември премиерът Бойко Борисов заяви, че строителството на "Балкански поток" у нас е на финала си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
пасъм
преди 3 години
Странно, а банкянският ще участва ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още