IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващ срив на долара - една глупава прогноза

Новата американска администрация може да поправи много от нанесените досега вреди, а алтернативата - Китай и юанът, не се считат за особено надеждни

18:50 | 25.12.20 г. 29
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мрачните прогнози за долара са на мода. Широкият индекс, който отчита движението на зелените пари спрямо кошница от валути, се понижава с около 10% от средата на март. Повечето банки и анализатори очакват тенденцията да продължи, като някои прогнозират, че обменният курс на американската валута може да падне с 20% или повече през 2021 г.

Изтъкват се четири аргумента защо доларът ще поевтинее, пише в свой анализ за FT Бари Айхенгрийн, професор по икономика и политически науки в университета Бъркли в Калифорния. Първо, като водеща световна резервна валута доларът се засилва, когато несигурността се увеличава, както се случи през март. Сега, с пускането на първите ваксини срещу коронавируса, най-лошото от несигурността вероятно вече е зад гърба ни.

Може, разбира се, да има известна остатъчна несигурност относно производството, разпространението и приемането на ваксините, но със сигурност тя няма да е достатъчна, за да оправдае по-нататъшно 20-процентно спадане на долара.

Второ, продължават количествените облекчения на Федералния резерв на САЩ, който беше по-агресивен от другите централни банки при разширяването на баланса си. Тези други централни банки обаче не са се изявили. По-специално ЕЦБ изглежда не е склонна да приеме допълнителна сила на еврото и сигнализира, че ще действа за ограничаване поскъпването на валутата.

Трето, Америка отчита дефицит и по бюджета, и по текущата сметка. Тези дефицити трябва да бъдат финансирани чрез внос на капитал. Привличането на това външно финансиране изисква да се направят американските активи по-привлекателни чрез поевтиняване на долара.

Това, разбира се, е същата хипотеза за „двойни дефицити“, широко позовавана преди финансовата криза от онези, които предсказваха крах на долара. Тогава американската валута не се срина и има основателна причина да се съмняваме, че ще се срине и сега.

Разбира се, правителството на САЩ вероятно ще продължи да отчита дефицити, поне доколкото може да се прогнозира. След като публичният сектор спестява по-малко, текущата сметка на САЩ, която е разликата между инвестициите и спестяванията, ще премине дълбоко в дефицит при равни други условия.

Проблемът е именно в това – че другите условия не са равни. Държавните спестявания в САЩ може да са паднали, но частните спестявания нарастват. Част от това увеличение е в резултат на временното блокиране – трудно е да харчите по празниците, докато сте под карантина. Други обстоятелства обаче вероятно ще останат. На американските домакинства им беше напомнено за неадекватността на техните предпазни спестявания. Невъзможността да си платят наема само след четири седмици без работа е сигнал за събуждане.

Това го знаем и от историята. Американските спестявания се повишиха и останаха в резултат на депресията. Хората, които са преживели този изпепеляващ епизод от първа ръка, остават по-финансово и икономически консервативни през целия си живот. Covid-19 може да има аналогичен ефект.

Инвестициите също ще бъдат засегнати. Големите инвестиционни проекти ще останат на изчакване, докато компаниите имат по-ясна представа за постпандемичния пейзаж. Дали бизнесът ще е готов да влага пари в офис площи в града, бизнес хотели или големи самолети преди да разбере доколко преминаването към отдалечена работа е за постоянно? Дори ако нивата на спестяване в САЩ останат ниски, инвестициите може да са ниски и през няколкогодишния хоризонт, важен за валутното прогнозиране.

Очевидно валутните пазари не са взели тези точки предвид, но други участници на пазара очевидно са. Ако постоянният спад на вътрешните спестявания и ранното възстановяване на инвестициите бяха сложени на масата, тогава щяхме да наблюдаваме рязко повишаване на лихвените проценти и инфлацията. В тази посока обаче има само много скромни движения.

Четвърто, твърди се, че краят на американското геополитическо господство неизбежно предвещава падане на долара. Глобалната хегемония на Америка след Втората световна война е важна основа за статута на долара като водеща световна валута. Това господстващо положение сега е под въпрос заради непостоянната едностранност на президента Доналд Тръмп. Други страни разглеждат САЩ като разрушена демокрация и ненадежден партньор. Същевременно Китай и юанът се позиционират като алтернативи.

Въпреки че има нещо вярно във всичко това, новата администрация на президента Джо Байдън може да отстрани част от нанесените вреди, като се ангажира отново с многостранността и партньорите на САЩ. Освен това Китай и юанът трябва да извървят дълъг път, за да успокоят чуждестранните инвеститори. Изземването на активи на политически дисиденти със сигурност няма да насърчи по-бързото приемане на юана на световната сцена.

Прогнозирането на обменните курсове може да е глупава игра, но поради всички тези причини би било глупаво да се залага на продължаващ спад на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Когато купуваш акции с P/E от 1200 това не е инвестиция, а спекула... Дивидентите бяха много по-високи само преди 20-на години дори 5% дивидент се считаше за малко... Ниските лихви създадоха само балони тук и там, но не и растеж... Когато това неизбежно се срине ще стане страшно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Жабоков - добре, че швейцарците се оказаха от златния стандарт, щото едно франкче досега не знам колко щеше да струва вече. По цял свят вече парите са фалшиви - ама то затова пъкнаха криптовалутите и затова акциите летят в небето дори и при криза. Когато хем има бясно фабрикуване на пари, хем нулеви лихви - хората просто нямат друг избор, освен да инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 10
Императорът
преди 3 години
Чакайте, чакайте - може и по-зле да стане. Авторите на статията услужливо забравят, че 21 щата отказват да признаят легитимността на новия т.нар. "президент", но вярват, че някакъв слабоyмен старец и екипът му от индианци, нигъри и изкълченяци, щели да се справят с управлението на САЩ по-добре от Тръмп, щото Тръмп разбира се е лошият. Доларът се обезцени именно защото бяха изпоизфабрикувани ного доларчета, за да се спаси икономиката, което и администрацията на Тръмп успя да стори. Но Америка ще бъде свършена, ако държавата се разцепи. Още при управлението на жалкото обонго Тексас искаше да се отдели, но сега дори не е сам... и разбира се, Тръмп ще бъде "виновен", а не крадливите измамници - "демократите".Жабоков - има и други фактори, които ти пропускаш, а основният е - има ли къде да отидат парите, ако излязат от пазара на дялови книжа? Защото - ако лихвите по дълговите са 8-10%, нормално е акциите да са толкова евтини, че да носят поне същата доходност, това е основен икономически закон. При лихви под 0.5%, хората са доволни и на 2% дивидентна сгода от Кока кола например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Всичките прогнози за срив на $ се оказва, че са верни поне от части...В недалечното минало преди по-малко от 50 години 1 USD = 5 CHF , a сега 1 USD = 0.9 CHF. Тази колосална промяна на обменния курс какво е - да не е стабилност и просперитет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
Когато Treasury има нужда от пари, FED печата и му ги дава на заем. В замяна получава government bonds или т.нар. I.O.Y. След това gb се продават на пазара и купувача реално е заемодател на САЩ. А основни купувачи са търговските партньори на САЩ. Звучи като чудна схема, когато и печатната машина е в твои ръце. Колко мислиш, че може да продължи тоя филм предвид ежегодно увеличаващите се заеми на FED към Treasury?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
Ivan N.
преди 3 години
Стига си го повтарял този период. Естествено, че доларът ще губи от стойността си през годините след смъкване на златния стандарт. Причината Никсън да смъкне фиксираната цена от 35$ за тройунция е фактът, че Япония и Германия (както и някои други страни от централна Европа) бележат изключителен икономически подем след Втората Световна война (1945-1967). И още нещо - петролът, златото и изобщо суровините не стават по-скъпи, просто доларът се обезценява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
Класическата понци схема винаги включва ангажимент за изплащане на премия в конкретен размер на конкретна дата над това, което е вложено. Поради тази причина винаги рухва в един момент, когато количеството влизащи е по-малко от тези, които излизат. Биткойн има няколко цикъла на масово напускане на вложители, в резултат на което цената е търпяла корекция от 75-80%. Но системата не колабира, защото е децентрализирана и на върха не стои никой, който обещава премия на конкретна дата над това, което е вложено. Това е и причината 11 години по-късно, днес на Коледа 2020г. да виждаме all time high.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Всички прогнози за срив на долара са глyпaви, а през 50-годишният си живот съм чул стотици. Не казвам, че това никога няма да се случи, все пак на този свят няма нищо вечно, но не вярвам да го доживея, тъй че що се отнася до мен, това е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
През август 1971 DJIA е на бил на ниво 5900, а през 1982 DJIA удря дъно от 2270 т.е спад от 60% за 11 години... Но това не е всичко - $ губи 90% от стойността си за този период т.е общо загубата от американските акции е колосалните 92% спрямо върха от 1971г. Невъзможно е да има бичи пазар на акции без стабилен долар. Никога досега в цялата история на САЩ не е имало такъв...20% спад на $ може да доведе до спад на всички индекси с 40-60%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Много удобно цититаш малкия спад през 2007-2008, а той абсолютно нищожен с този от 1971-1980...Мечият пазар е неизбежен без значение дали доларът расте или пада - защото в първия случай дългът става неизплатим, а във втория никой няма търпи огромни валутни загуби, за да субсидира САЩ. Поне половината американски акции са собственост на чужденци - кой чужденец ще преглътне 20-30% загуба за доброто на Турция или седма глуха? Ако се чудиш дали инфлацията ще е на лице виж само какво стана с цената на хляба и свинското у нас през 2020 и със сметките за парно в София тази зима. Инфлацията вече е факт тук и сега, не в бъдеще неопределено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още