IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Задлъжнялостта няма да е пречка пред възстановяването на икономиката

С нови регулации от 2021 г. за банките ще се въвеждат задължителни минимални изисквания за собствен капитал и приемливи задължения, съобщи подуправителят на БНБ

19:38 | 16.12.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трудно е да се прогнозира, че 2021 г. ще бъде година на бързо възстановяване. Днес сме на етап, в който фактически всички европейски страни имат втора вълна и ограничения на икономическата активност. Регистрирането на ваксини принципно дава надежда, че вирусът може да бъде поставен под контрол и оттам – че може да се избегнат допълнителни ограничения на икономиката, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Емисионно“, пред Осмата годишна конференция „Банките и бизнесът“.

Той обаче отбелязва, че има много неизвестни около идеята за широкомащабна ваксинация на населението.
„Затова е трудно ваксините да ни дадат основа да прогнозираме траектория на бързо възстановяване“, посочва банкерът.

Калин Христов напомни за дълбоките структурни проблеми в европейските икономики, както и за високата задлъжнялост на правителствата, която „през настоящата година се увеличава“.

Той предупреждава, че тези структурни проблеми вероятно ще се задълбочават и в средносрочен план ще продължат да ограничават икономическото възстановяване.

„В резултат от пандемията ще имаме и сектори в икономиката, които структурно и дългосрочно ще бъдат засегнати. Това са секторите, свързани с пътувания или предоставяне на услуги на хора в близки пространства и изискващи близък контакт. Вероятно в тези сектори възстановяването ще става по-бавно и в непълна степен, предвид промяната в потребителските нагласи“, посочва банкерът.

Публичния дълг

Подуправителят на БНБ смята, че България още остане с ниска задлъжнялост, независимо от високия бюджетен дефицит и очаква през тази и следващата година той да може да се финансира относително евтино.

„Така че специално задлъжнялостта на правителството няма да е пречка пред бъдещо възстановяване на българската икономика", убеден е Калин Христов.

Банките vs лошите заеми

В анализа си банкерът потвърди, че в банковия сектор ще растат необслужваните кредити.

„С оглед на високото ниво на капитализация и ликвидност, банковата система ще може да поеме този натиск и ще запази възможността си да кредитира секторите, в които ще има търсене“, убеден е той.

Калин Христов засегна и темата за въвеждането на новите ограничителни мерки в България през последните дни в контекста на компенсиращи икономически политики.

По думите му мораториумите върху плащанията по банкови заеми принципно не носят големи ефекти, тъй като са „ефективни само като временни мерки“.

„Дългосрочното отлагане на обслужването на кредити не може да бъде инструмент на надзорна политика, тъй като вече имаме пред себе си перманентно засегнати сектори от икономиката. Такива сектори дългосрочно ще имат проблем с платежоспособността и не става дума за ликвидни проблеми, които да се решават чрез отлагане на кредитни плащания“, потвърди банкерът и допълни, че според него тези периоди няма да се удължават много дълго.

Надзор и мерки

Анализ на Българската народна банка показва, че водената от нея политика с предприетите мерки от март 2020 г. са навременни.

„Те доведоха до запазване на висока капитализация и ликвидност в банковата система. Предвид продължаващата несигурност и неяснота пред икономиката, със съответните рискове за банките, нашите мерки ще останат и през следващата година“, съобщи Христов.

По думите му в тези мерки ще има нови регулации.

„Ще отбележа една – в областта на минималните изисквания за собствен капитал и приемливи задължения. Досега тези наши изисквания към банките бяха индикативни. От 2021 г. БНБ постепенно ще започне да въвежда задължителни минимални изисквания с преходни периоди, които разбира се ще бъдат достатъчно дълги, до 2024 г., така че това да не оказва съществен натиск върху банковата система“, заявява подуправителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
Не мисля, че ще го допуснат в такъв кратък срок. Ще си се влачи една скрита инфлацийка от около 5-6 %. Статистиката естественно ще говори за по-ниска инфлация или даже дефлация. Валутите една към друга ще си останат в обичайните отношения, със златото не знам какво ще стане, би трябвало да поскъпне ама кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Доларът е реализирал епични спадове от порядъка на 7-8% за един ден срещу швейцарския франк през 70-те години на миналия век - и на него това не му е чуждо. Нещото, което ще изненада неприятно е голяма скорост, с която ще се материализира девалвацията - тя няма няма да е бавна, постепенна и неусетна, а ще бъде обезценка с 70-90% в рамките на 18-24 месеца т.е ръст на цените петкратно-десетократно, който ще бъде усетен от всички... Разбира се доверието никога няма да върне след него и това ще доведе до край на еврозоната....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 3 години
По-евтино, спрямо какво това евро. С долара не е по-различно. Истината е че отношенията между ключовите валути няма да се изменят извън историческите граници на волатилност. Но в цяло покупателната способност на всички пари ще намалее, не веднага, но с по-ускорени темпове отколкото се е случвало досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Парите със сигурност няма да се връщат, а ЕЦБ е куче, което само знае да лае, но не и да хапе... 10 години те се канеха да вдигнат лихвите и вместо това лихвите вече са отрицателни от много вдигане предполагам.... ЕЦБ е притисната в ъгъла и няма полезен ход - веднъж след като настъпи голямото "осъзнаване", че парите няма да се върнат еврото ще се срине буквално няколко дни и няма да нито време за реакция нито каквато и да е възможност това да се спре - един хубав петък след като валутните пазари затворят последващия понеделник ще се събудим с 50-70% по-евтино евро и разбира ще последва разпад на цялата парична система, задвижен от страните пострадали от краха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
България има нисък дълг и сравнително висок кредитен рейтинг тъй че имаме още много мегдан. По-притеснителни са дълговете на други европейски държави и компании, тъй като в случай, че станат неуправляеми, това ще рефлектира и върху нас. Но ЕЦБ изглеждат твърдо решени да не допускат фалити, тъй че и това е малко вероятен сценарий. Проблемите ще дойдат когато започне възстановяването, тъй къто парите трябва да се връщат. Но тогава вече ще сме минали най-лошото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Поредната калинка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
никак ! я се уший яко в кредити , па сетне банката тъй бързо 'ше ти вземе и последната риза от гърба , че няма моеш хлъцна даже ... възстановяване ама друг път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
То и тодор вълчев, агент сотир, така твърдеше на времето или по точно преди 27 години, а ние всички знаем стимулите и дълга до какво доведоха. Явно се разчита на кратката и изневеряваща памет на българите, че са забравили какво сътвориха учителите на този калин христов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още