IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадри Симсон: Газовият сектор на ЕС трябва да започне да позеленява

Брюксел ще подкрепя нови тръбопроводи, но пренасящи само водород или биогаз, не и природен газ, заяви комисарят по енергетика

21:01 | 16.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бъдещето на природния газ е една от най-дискутираните теми в Европа в последните седмици. Суровината покрива около 25% от енергийните нужди на Европейския съюз и преди дни лидерите на общността признаха подпомагащата му роля за декарбонизацията на европейската икономика.

В същото време секторът трябва да започне процеса за намаляването на емисиите, смята комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. Тя представи предложението за промени в правилата за трансграничните енергийни мрежи (TEN-E) пред комисията по индустрия и енергетика на Европейския парламент.

При представянето на идеята в ЕК Симсон беше категорична, че подкрепа от европейските фондове трябва да имат само проекти за възобновяеми източници, но не и за петрол и природен газ.

"Колкото по-близо се движим до своите климатично неутрални цели, толкова повече трябва да заместим природния газ с ВЕИ и нисковъглероден газ - биогаз и водород", заяви Симсон пред евродепутатите, цитирана от пресцентъра на Европейската комисия.

По тази причина и в предложенията на ЕК сега на дневен ред ще бъдат мрежите за пренос на водород, както и възможностите за употребата му в транспорта.

"Но нека бъда ясна - тези газопроводи трябва да пренасят само водород, не и природен газ", категорична беше комисарят.

Симсон дискутира и цената, която ЕС ще плати за насоката към зелена икономика. Например инвестициите в енергийната мрежа, за да отговори тя на новите цели, трябва да бъдат около 50 млрд. евро годишно до 2030 година.
"За офшорните мрежи само са ни нужни още 530 млрд. евро инвестиции до 2050 година. Нашата стратегия за водорода оценява инвестициите в тази област на 65 млрд. евро до 2030 година", отчете тя пред европейските депутати.

Промените в регламента за TEN-E предвижда още и нови критерии за избор на проекти от общностно значение, които да отчитат влиянието им върху изпълнението на зелените цели на ЕС.

Европейският съвет одобри предложението на ЕК за намаляване на емисиите СО2 с поне 55% до 2030 година. Сега заложената цел е 40% намаление спрямо нивата от 1990 година. В същото време обаче Европейския парламент гласува резолюция, в която препоръча редукция на СО2 с поне 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Това е лек намек за спирането на северен поток 2.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Кадри Симсон: Газовият сектор на ЕС трябва да започне да позеленява Mда вее!Северен поток 2 се довършва под надзора на зелени човечетаот руски боен кораби още един боен кораб с черно-червено-оранжеви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още