IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отпусна 50 млн. лв. за болници, осигурили 50% от капацитета си за COVID легла

55 лечебни заведения ще поемат хоспитализациите на основната част от пациенти с коронавирусна инфекция

16:21 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерският съвет одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер до 65 млн. лв., предназначени за болници, които лекуват пациенти с коронавирус, и за антигенни тестове.

За лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на COVID-19, са предвидени до 50 млн. лв.

Предвижда се 55 лечебни заведения, в т.ч. държавни, общински и частни болници, въз основа на сключени договори, да поемат хоспитализациите на основната част от пациенти с коронавирусна инфекция, които се нуждаят от болнично лечение и да поддържат в максимална готовност болничните си легла за настаняване на пациенти с COVID-19.

Субсидията ще бъде изплатена за извършената дейност през месеци ноември и декември 2020 г. Средствата ще бъдат предоставени на база общ финансов ресурс. Към 1 декември 2020 г. тези лечебни заведения разполагат с общо 18 022 легла, като 872 са за интензивно лечение. Към същата дата в тях са настанени общо 4 812 пациенти с COVID-19, в т.ч. 373 на интензивно лечение. 

Със средства в размер до 15 млн. лева се предвижда от бюджета на Министерство на здравеопазването за 2020 г. да се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции за осигуряване потребностите на Центровете за спешна медицинска помощ, Филиалите за спешна помощ, COVID-19 звената в Диагностичните центрове, както и за тестване на хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкрити към болници пунктове за тестване.

С друго правителствено постановление са одобрени промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. във връзка с увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на УМБАЛ „Света Екатерина” ЕАД с 15 млн. лв. Със средствата от увеличението ще се закупи нова съвременна медицинска апаратура и оборудване с цел въвеждане в експлоатация на „Хирургичен блок-Б“ на лечебното заведение. По този начин ще се завърши реализацията на проект “Преустройство и разширение на УМБАЛ „Св. Екатерина“ ЕАД, Хирургичен блок, Блок „Б“ - проект с 20-годишна история. Ще се постигне увеличаване на капацитета на болницата и ново качество на кардиохирургията и съдовата хирургия, като ще бъдат развити и нови дейности, допълващи палитрата на диагностичните и лечебни процедури.

Увеличава се също акционерното участие на държавата в капитала на Многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ - Варна АД с 1 млн. лв. Със средствата се предвижда да бъде извършено реновиране на фасадата на Терапевтичен блок на лечебното заведение. Сградата е с богата история и емблематично значение за жителите на града и би следвало да запази автентичния си вид.

Чрез парична вноска в размер на близо 15 млн. лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. се увеличава акционерното участие на държавата в капитала на “Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Н.И.Пирогов” ЕАД, гр.София. Средствата ще се разходват за изпълнение на строително-монтажни работи и закупуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов” ЕАД, гр. София.

3,5 милиона лева  ще получи и "Александровска" болница за строителство,  ремонт и оборудване.

С друго Постановление на Министерския съвет се одобряват вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ба го у ковида ... ами другите болести бе ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още