IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ иска от банките да свият дивидентите с две трети от обичайните

Очакваме дивидентни плащания в диапазона от 10 до 12 млрд. евро, заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на банката

20:16 | 16.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Андреа Енрия.<em> Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Андреа Енрия. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква банките в еврозоната да намалят дивидентите си с две трети през тази година в сравнение с обичайните, за да могат да се справят със загубите заради коронавирусната пандемия. Това заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, цитиран от Ройтерс.

Институцията на практика вдигна забраната си за изплащане на дивиденти и обратни изкупувания по-рано през седмицата, но сложи таван на плащанията, очаквайки нова вълна неизплатени кредити на фона на поредния пик в болните от коронавирус.

Енрия заяви, че надзорният орган очаква дивидентни плащания в размер на между 10 млрд. евро и 12 млрд. евро до следващия септември, когато този таван евентуално ще бъде вдигнат.

„Очакваме дивидентни плащания в диапазона от 10 до 12 млрд. евро, което е грубо една трета от това, което европейските банки плащат в нормална година“, посочи той по време на среща на италианска банкова организация.

Пред Ройтерс членът на Надзорния съвет от Германия Йоахим Вюрмелинг заяви, че големите банки в страната ще могат да плащат приблизително половината от количествата, предвидени първоначално за акционерите.

 На този фон банкерите се оплакват, че с ниските дивиденти ще имат трудности да привлекат инвеститори.

Според някои политици обаче изобщо не трябва да има плащания, докато банките получават субсидирана ликвидност от ЕЦБ при отрицателни лихви и държавни гаранции за банковите заеми.

„Това просто не се връзва“, казва Свен Гийголд, член на Европейския парламент от Германия. „Милиарди от паричните потоци на данъкоплатците – директно от обществените портфейли към акционерите на банките“, коментира той.

Енрия заяви, че ЕЦБ ще позволи на банките да използват своя капитал и ликвидни буфери толкова дълго, колкото е необходимо, преди постепенно да затегнат отново мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Това ще има обратен ефект за банките което и целта на ЕЦБ - да заграби всичко и да има една централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още