IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните портфейли - индустрия за над 2 трлн. долара

Очаква се плащанията чрез мобилни устройства на ПОС терминали да достигнат 2,5 трлн. долара през 2021 г.

22:21 | 17.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През последните години се наблюдава устойчив растеж на използването на мобилни портфейли (разплащане чрез мобилни устройства на ПОС терминали) като нов, по-безопасен и по-удобен начин за разплащания. COVID-19 подхрани този растеж, тъй като хората започнаха да поставят под въпрос безопасността на използването на банкноти от страх от предаване на коронавируса.

Според данните, представени от Aksje Bloggen, мобилните ПОС плащания в света се очаква да достигнат стойност над 2 трлн. долара през 2020 г. Впечатляващият растеж ще продължи и през следващата 2021 година, когато мобилните портфейли ще станат индустрия на стойност 2,5 трлн. долара.

През последните няколко години услугите за мобилни плащания нараснаха на пазарите с недостатъчно банкиране в Африка, Азия и Латинска Америка, осигурявайки за първи път достъп на стотици милиони хора до електронни трансакции. Те обаче стават невероятно популярни и сред потребителите в развитите страни, защото им позволяват да извършват плащания, без да носят пари, като същевременно намаляват шансовете за кражба или загуба на средства.

През 2017 г. глобалният пазар на мобилни портфейли се е изчислявал на стойност от 327,6 млрд. долара по данни на Statista. През следващите две години тя е скочила с 266% до почти 1,2 трлн. долара.

Глобалният скок на дигиталните разплащания на фона на избухването на пандмията обаче предизвика най-впечатляващия годишен ръст в сегмента на мобилните ПОС плащания, като трансакциите се повишиха с 67,5% на годишна база до над 2 трлн. долара. Тенденцията към силен ръст се очаква да продължи и през следващите години, като мобилните портфейли ще достигнат над 4 трлн. долара стойност на трансакциите до 2024 г.

Данните сочат още, че средната стойност на трансакциите на потребител се е увеличила от 1097 долара през 2019 г. на 1500 долара през 2020 г. През следващите четири години се очаква тази стойност да скочи с 50% до 2254 долара.

През последните години се наблюдава и впечатляващ ръст в броя на хората, които избират мобилни портфейли за управление на плащанията си. През 2017 г. 298,7 милиона души по целия свят са използвали мобилни портфейли. През последните три години броят им нарасна с 350% до над 1,3 милиарда. Прогнозите са броят на потребителите в сегмента на мобилните ПОС плащания да достигне почти 1,5 милиарда догодина и да продължи да нараства до 1,8 милиарда през 2024 г.

Китай представлява най-голямата индустрия за мобилни портфейли в света, която се очаква да достигне стойност от 1,1 трлн. долара тази година, формирайки почти 60% от всички мобилни ПОС плащания в световен мащаб. САЩ са вторият по големина пазар с трансакции с мобилен портфейл на стойност 372,1 млрд. долара през 2020 г.

Прогнозите обаче сочат, че Великобритания и Япония, които са другите водещи пазари на мобилни портфейли, се очаква постигнат най-впечатляващия растеж през 2020 г. По данни на Statista пазарът в Обединеното кралство ще отбележи 108% ръст, като стойността на трансакциите ще достигне 69,7 млрд. долара тази година, което е четирикратно увеличение спрямо нивото преди COVID-19. Очаква се японската индустрия за мобилни портфейли да достигне 24,9 млрд. долара през 2020 г., което е 165% скок на фона на избухването на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Първо, ти си мислиш, че в момента не знаят ли? Второ - ако те притеснява, не ползвай Фейсбук, смартфон и т.н. ... но и тези, които не ползвате, да знаете, че ще ви чипират с ваксините и ще ви карат примерно да харесвате Бойко, да подкрепяте еднополови бракове и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
идеалка.... сега фейса и гугъл ще знаят и за кво харчите. Света стана една хубава и модерна ферма. Да не забравите да плащате всеки път с телефона, че иначе ще прецакате датата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още