IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавяне на имотния сектор в Китай ще се отрази на международните пазари

Приходите от продажби на терени ще нараснат само с 5% догодина, което ще е най-бавното покачване от пет години насам, сочат прогнози

21:05 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Имотните предприемачи в Китай са допринесли значително за възстановяването на страната тази година, форсирайки продажбите и строителната дейност в момент, когато втората по големина икономика в света започна да се отърсва от икономическите последици от пандемията, пише Wall Street Journal.

Но не е ясно дали ще могат да повторят същото догодина. Пазари, които са чувствителни към състоянието на сектора, особено индустриалните метали като стомана и мед, може да започнат да отразяват това.

В края на миналия месец ръководителят на Комисията за банково и застрахователно регулиране в Китай Гуо Шуцин определи имотите в страната като най-големия „сив носорог" – явна и много опасна заплаха, която е трудна за преодоляване.

Повечето листнати на борсата строителни компании нарушават поне една от трите „червени линии“, които не са обявени официално, но многократно са посочвани от държавните медии. Към края на първото полугодие на тази година само шест големи строителни компании са преминали и трите теста, сочат данни на BNP Paribas. Девет са нарушили и трите, включително Sunac и Evergrande, две от най-големите имотни компании в страната.

Теоретично позицията на предприемачите по отношение на червените линии ще определи колко дълг могат да наберат през следващата година. А без възможност да прибавят ливъридж способността им да купуват терени, за да финансират местните власти, ще бъде по-ограничена. Анализатори в компанията Nomura очакват приходите от продажби на терени да нараснат само с 5% догодина спрямо 9% през тази година, най-бавното покачване най-малко от пет години насам.

Може би за щастие, имотният пазар в Китай е почти изяло местен. Освен доларовите облигации на предприемачите кредиторите в сектора са преобладаващо китайци. Поради това съществува малък риск от хаотично пренасяне на последиците върху международни банки.

Но има някои пазари, които ще усетят последиците от забавянето в строителството, на първо място това са индустриалните метали. Спот цената за S&P GSCI Industrial Metals 3 Month Forward Index е нагоре с около 18% тази година и се доближава до 8-годишен връх.

Според китайските медии съществува един голям риск от ограничаването на дълга – то изключва авансови плащания от купувачи, на които предприемачите разчитат все повече през последните години.

Но ако предприемачите се насочат към все по-големи предварителни продажби, това може да задълбочи съществуващ проблем. Предприемачите стартират повече проекти, отколкото завършват всяка година, удължавайки времето между покупката и доставянето на продукта на купувачите. Това създава риск милиони купувачи да останат недоволни, ако големи компании фалират.

Възможно е китайското правителство просто да се огъне пред тези противоречия и да позволи на предприемачите повече свобода при дълговото финансиране. Но ако не го направи, секторът и по-широката китайска икономика, вероятно ще започнат да усещат свиването още в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още