IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Софрониев: „Биодит“ търси 1 млн. лв. на BEAM пазара

Компанията се цели в Испания през следващата година, съобщи изпълнителният й директор

12:37 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Целта, която компанията си поставя за първичното си публично предлагане е набиране на 1 милион лева“, обясни той, но смята „записването да е двойно поне“.

По думите му чрез новия пазар BEAM, на който ще излезе „Биодит“,  могат да бъдат събрани до 6 млн. лева, „но с оглед на това, какво е състоянието на компанията и пазара като цяло, Софрониев заяви, че това трябва да стане стъпаловидно.

„Основният ми съвет към компаниите, които искат да се възползват от възможностите, които БФБ предлага, е да се разчупят от стереотипите. Излизането на пазара, особено на ВЕАМ, не е нещо сложно и не е само за големите играчи. Процедурата не отнема повече от два месеца, не е скъпа и не е сложна“, уточни Софрониев.

Той обясни, че за да излезе една компания на пазара ВЕАМ, тя се нуждае от т.нар. съветник, като документът за допускане или проспекта на компанията се изготвя съвместно със съветника. Софрониев отбеляза, че таксите са „абсолютно символични“.

„Първичното ни публично предлагане ще бъде осъществено през втората или третата седмица на януари, но точната дата ще бъде обявена на 21 декември, съгласно правилника на ВЕАМ“, информира изпълнителният директор на "Биодит".

Той разкри, че има предварителен интерес от инвеститорите след проведеното роудшоу. Това са български фондове за взаимно управление и над десетина индивидуални инвеститори, които са проучвали условията за листване.

Относно очакванията за годишните резултати на компанията Софрониев информира, че „Биодит“ е запазила продажбите си на 90-95%, но целият финансов резултат се е подобрил около 3-4 пъти.

Защо засега „Биодит“ не се предлага на международните пазари? Атрактивна ли ще е цената на акциите на компанията за инвеститорите? Защо „Биодит“ не изпита трудности от пандемията и увеличи клиентите си? Ще окажат ли влияние на българския пазар корелации от международните пазари?

Разговорът в ефир и статията не са препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа на всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още