IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet инвестира във финтех компанията GoCardless

Британският стартъп е близо до оценка от 1 млрд. долара

12:37 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;gocardless.com</em></p>

Снимка: gocardless.com

Британският финтех стартъп GoCardless е една крачка по-близо до достигането на оценка от 1 млрд. долара благодарение на засиленото търсене на дигитални разплащания по време на пандемията, пише CNBC.

Днес компанията обяви, че е набрала 95 млн. долара в рамките на нов кръг на финансиране, воден от звеното за рисков капитал на Bain Capital. Новите средства оценяват компанията на 970 млн. долара, което означава, че е съвсем близо до статута „еднорог“ (частен стартъп, който се оценява на над 1 млрд. долара - бел. ред.).

Основаната през 2011 г. GoCardless обработва директни дебитни плащания – повтарящи се трансакции, изтегляни директно от банковата сметка на клиента за неща като абонаменти, фактури и вноски, като услугата е насочена към бизнес клиенти.

Базираната в Лондон компания получи подкрепа от ключови инвеститори, включително звената за рискови инвестиции на Alphabet и Salesforce.

„По някакъв начин това беше един странен кръг на финансиране, защото не беше нещо, което бяхме планирали“, коментира главният изпълнителен директор на GoCardless и съосновател на компанията Хироки Такеучи. „Смятахме, че ще наберем капитал през следващата година.

„2020 беше бурна година, в която се случиха много неща“, допълва той. „Но ние всъщност се разраснахме доста успешно през този период и показахме голяма бизнес устойчивост на това, което сме изградили“.

През ноември GoCardless заяви, че приходите ѝ са нараснали с 46% на годишна база, но не разкри каква е конкретната сума.

В момента фирмата има 55 хил. клиента, включително британската инвестиционна услуга Nutmeg и Funding Circle, като обработва разплащания за 18 млрд. долара всяка година в над 30 държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още