IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите дадоха възможност за отлагане на преброяването

Кога ще се проведе зависи от епидемичната обстановка

12:54 | 17.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите дадоха възможност за удължаване срока на преброяването на населението през 2021 г. с промени в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд, внесени от ГЕРБ. До изменението се стигна заради епидемичната обстановка, породена от пандемията от коронавирус.

Целта на предложения законопроект е да създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка Министерският съвет да може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. 

Предложението бе подкрепено почти единодушно.

Припомняме, че вчера председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски призова да се отложи началото на преброяването на населението заради епидемичната обстановка.

Основен мотив е опасността за здравето на хората и преброителите, които все още не са обучени, тъй като в момента не е редно да се събират много хора на едно място. Според НСИ обаче преброяването не може да се отложи с една година, тъй като ЕС изисква то да се проведе през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
добре са направили ... щото тъй както отиват нещата, догодина мое да имат по-малко работа преброителите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още