IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК пак разреши на "Софарма Трейдинг" да придобие 19-те аптеки "ФармаСтор"

Регулаторът глобява купувача с 35 хил. лева заради непредоставена пълна информация за контрола върху "Софарма" преди три години

16:12 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши за втори път „Софарма Трейдинг“ да придобие веригата от 19 аптеки „ФармаСтор“, става ясно от решение на Комисията, публикувано на сайта ѝ.

С новото решение КЗК налага и глоба на „Софарма Трейдинг“ в размер на 35 хил. лева заради непредоставена пълна и точна информация, на базата на която е взето първото решение по сделката. Тази информация касае контрола върху „Софарма“ АД, който упражняват Огнян Донев и Венцислав Стоев като акционери. КЗК твърди, че заради тази информация не е могла да направи пълен и всеобхватен анализ на осъществявания контрол върху „Софарма“ АД.

Антимонополният регулатор се наложи да се произнесе повторно по сделката, договорена през 2017 г., след като конкурентният търговец на едро на лекарства „Стинг“ заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС), което спечели. ВАС постанови, че КЗК не е изследвала възможността физически лица да осъществяват контрол над фирмите във вертикално интегрираната структура на групата „Софарма", което може да доведе до неравнопоставеност на останалите участници на пазара, и поиска Комисията да разгледа пак сделката.

„Стинг“ в ролята си на жалбоподател посочва, че контролът над аптеките оказва негативно влияние на пазара на едро и дребно с лекарства в страната, защото води до прекомерна концентрация. „Софарма Трейдинг“ е част от такава вертикално интегрирана структура – групата „Софарма“, която е производител и търговец на едро и на дребно с лекарства.

Същевременно преди няколко месеца КЗК разреши на „Софарма Трейдинг“ да придобие 154 аптеки от веригите „Сейба“, „Санита“, „Виталис“ и SCS, което не е обжалвано и е влязло в сила.

Антимонополният регулатор посочва в решението си, че не е установил нови факти и обстоятелства, които да водят до промяна в направените от него изводи преди три години – че сделката няма да наруши конкуренцията на пазара на лекарства в България и по отношение на вертикално свързаните пазари за производство и търговия на едро с лекарствени продукти за анализирания период 2015-2016 г.

Анализът на Комисията показва, че след осъществяване на концентрацията пазарният дял на обединената група, както на национално, така и на регионално ниво, в градовете, където е налице припокриване, не надхвърля прага от 15%. „Предвид гореизложеното, няма основание да се твърди, че сделката води до установяване на господстващо положение и ще има потенциала да възпрепятства съществено конкуренцията на съответния пазар“, посочва Комисията.

КЗК заключава, че пазарната позиция на компанията-майка „Софарма“ на националния пазар на производство на лекарства не е значителна и при отделните лекарствени продукти варира от 0-5% до 20-30%, а пазарът на производство на лекарствени продукти е силно раздробен и се характеризира с множество участници.

Що се отнася до „Софарма Трейдинг“, Комисията заключава, че компанията е един от четирите търговеца на едро, които в периода 2010 – 2015 г. имат общ пазарен дял, възлизащ на над 80 на сто на база продажби на лекарствени продукти за хуманната медицина (общо за аптечен и болничен канал на дистрибуция), като за последните 5 години дружеството е на първо място по продажби в сектор фармация.

Пазарните дялове на четирите водещи търговеца на едро обаче са много близки, а дружеството не е лидер при продажбата на медикаменти на аптеки. Заключението е, че на пазара на търговия с лекарствени препарати ясно изразен лидер няма, а евентуално ограничаване на доставките на произведените от групата лекарства единствено чрез своя дистрибутор би било икономически нецелесъобразно, тъй като евентуално би лишило групата от значителна част от нейните приходи.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още