IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в офиси в ЦИЕ са намалели с 38% за деветмесечието

Очаква се обемът от сделки с офис площи да се възстанови през 2021 г. с разпространението на ваксината срещу COVID-19

11:01 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick Bolger/Bloomberg

Инвестициите в офиси в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през деветмесечието на тази година са намалели с 37,5% на годишна база, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Тя очаква обемът от сделки с офиси да се възстанови през 2021 г. с разпространението на ваксините срещу COVID-19.
Според компанията досега предлагането на нови офис площи в региона на ЦИЕ е останало относително незасегнато. Нивата на нетно усвоените площи в повечето пазари за първите три тримесечия на 2020 г. регистрират спад между 27% и 46%, като основна причина за това е изчаквателната позиция на наемателите.

През второто и третото тримесечие на 2020 г. се наблюдава увеличение на площите, които наемателите предлагат за преотдаване и въпреки че технически те са отдадени под наем, това води до допълнително увеличаване на общия обем свободни площи. ЦИЕ ЦИЕ

Colliers предвижда няколко сценария за разпределение на предлагането на офис площи в края на 2022 г. Увеличаване на площите, заети от оператори на споделени работни пространства, с 1%, консервативно удвояване на обема на площи за преотдаване, регистриран през третото тримесечие на 2020 г. или 30% намаление на нивата на нетно усвоените площи за периода между четвърто тримесечие на 2020 г. и 2022 г.

Предлагане на офис пазара и проекти в строеж

„Поради спецификите на различните столици броят на офис сградите, които са в процес на активно строителство и са планирани да бъдат завършени до края на 2020 г. и през 2021 г. и 2022 г., се различава значително“, коментира Кевин Търпин, регионален директор на отдел „Проучвания“ на Colliers за Централна и Източна Европа.

„Доста голямо количество офис площи се очаква да излезе на пазара през 2021 г. в Букурещ, Будапеща, София и Варшава. В зависимост от това как ще се развие пандемията през следващите 6-12 месеца можем да наблюдаваме някои закъснения на проекти, които все още не са започнали изграждане. При други, които изискват определено ниво на предварително отдадени площи, за да си осигурят финансиране, също са възможни закъснения. От около 2,1 милиона кв.м, които са в процес на активно строителство в региона и са обект на отдаване под наем до 2022 г., средно 40% вече са заети“, допълва той.

Свободни офис площи до края на 2022 г.

„Има много спекулации относно нивата на свободни площи в сектора, според някои се очаква да се покачат до рекордни стойности на база на предстоящото ново предлагане и намалено търсене. Възможно е да се създадат много сценарии, като се взимат различни нива на търсенето и „освободено“ офис пространство, като сигналите от пазара не предоставят еднопосочни доказателства за окончателен сценарий“, добавя Търпин. ЦИЕ ЦИЕ

Търсене на офис площи

Индикаторът за нетно усвояване на повечето офис пазари за първите три тримесечия на 2020 г. регистрира спад между 27% и 46%, основно заради изчаквателната позиция, която наемателите са възприели. Трябва да се вземе под внимание и фактът, че повечето пазари са регистрирали рекордни стойности на усвоени площи през последните няколко години.

Наемателите разглеждат различни възможности и търсят начини да се погрижат първо за своите служители като най-важния им актив. Това включва препоръки и насоки за здраве и безопасност, как ефективно да се използва или адаптира работното им пространство, колко гъвкави офис решения могат да се използват и какво би било резонно при по-дългосрочен период на работа от вкъщи, отбелязва Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още