IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните новости за 2021 г.

Нови облекчения, бонуси за фирми, въвели изискванията на Наредба Н-18, и по-нисък ДДС за доставки на храна са само част от промените

11:14 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

В края на обърканата и „сложна“ 2020 г. управляващите приеха редица важни промени във всички данъчни закони, които ще важат през 2021 г. Сериозен обрат в данъчната политика няма, но пък за сметка на това се въвеждат множество дребни поправки във вече съществуващата уредба.

По традиция гласуването на конкретните текстове също бе хаотично, объркано и отново демонстрира, че властта няма много ясна идея какво прави, но пък за сметка на това силно се вълнува от въвеждане на популярни мерки за борба с последиците от пандемията и „печелене“ на избиратели, които биха се възползвали от въпросните мерки.

Типичен пример в това отношение е данъчното облекчение за деца, което трябваше да замени първоначалната идея за по-големи детски добавки за всички родители. По-притеснителното е, че въпреки че част от облекченията са планирани и разписани и в бюджета за следващата година, прилагането им не е съвсем ясно уредено.

Драмата започна с проекта на Бюджет 2021, където бе записано, че в момента надбавки получават 572 хил. деца. През 2021 г. те трябваше да са 1,26 милиона, а през 2022 г. децата, предвидени да получават помощи, отново намаляват и са 491 хил. заради подоходните критерии. Тази едногодишна помощ отприщи вълна от недоволство и в крайна сметка ГЕРБ смениха подхода.

В крайна сметка всички родители ще могат да ползват данъчно облекчение, с което облагаемата основа ще може да се намали до 4500 лв. на година за едно дете и до 9000 лв. за две деца. Така максималната отстъпка за едно дете може да бъде 450 лв., а за две – 900 лв. За три деца облагаемата основа ще може да се намали до 13 500 лв., с което помощта става 1350 лв.

В сега действащите разпоредби от Закона за данъците върху доходите на физическите лица има подобно облекчение, въведено през 2015 г. и то е в размер до 20 лв. на дете за година.

Новото данъчно облекчение ще се ползва от всички родители, включително и от тези, които получават и надбавки. По неофициални данни се очаква това да струва на хазната 135 млн. лв. по-малко приходи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

Детските облекчения са уредени в чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), който определя и условията за получаването им - да не са ползвани от другия родител, да няма подлежащи на принудително изпълнение задължения към държавата и т.н. Повечето хора вероятно ще се възползват от възможността да ползват облекчението чрез основния си работодател или по реда на чл. 49 от същия закон. Реално облекчението ще може да използва едва през 2022 г. защото всички нужни документи се представят в срок от 30 ноември до 31 декември на данъчната година (2021 г.).

Какво ново има още

Според окончателните текстове ставката по ДДС за доставка на храна по домовете, както и за храната, взимана за вкъщи от заведенията, става 9% от 1 декември 2020 г. Новата промяна обаче няма да важи за топлата витрина на супермаркетите въпреки призивите за това от големите търговски вериги. Toвa e пopeднaтa oтcтъпĸa, с ĸoятo управляващите се „обясниха в любов“ на рecтopaнтьopcĸия бизнec. ДДС за бранша бe нaмaлeн нa двa пъти в пocлeднитe мeceци - пъpвo зa xpaнaтa, пpигoтвянa и ĸoнcyмиpaнa в зaвeдeниятa, a cлeд тoвa и зa биpaта и винoто, консумирани в ресторантите. 

Ваучерите за храна стават 80 лв., вместо сегашните 60 лв., е записано в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Сумата не е променяна в последните 11 години, но въпреки това предложенията да се увеличи на 100 лв. не бяха подкрепени.

С промените фирми ще могат да освобождават от облагане социалните си разходи за застраховки "Живот" (до 60 лева месечно).

Корекциите в Наредба Н-18 за касовите апарати стават пожелателни. Сегашната промяна на практика слага край на продължилите две години опити за затягане на контрола върху отчитането на търговските обороти. От записаното в мотивите към ЗДДС става ясно, че към този момент изискванията към софтуера за управление на продажбите в търговски обект пораждат затруднения, противоречия и пречки за бизнеса.

Премахването въобще на възможността за използване на такъв софтуер при отчитането на извършените доставки и продажби би обезпредметило разходите и усилията, направени от търговците за въвеждането и използването на софтуера, твърдят управляващите, и затова мярката, свързана с използването на СУПТО, ще бъде запазена, но като доброволна и с възможност за избор от страна на търговеца, а не като задължение.

Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още