IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ в потребената енергия на България доближава 22% през 2019 г.

Страната ни отдавна е изпълнила целите за зелени технологии, заложени от Брюксел

17:52 | 18.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

14 държави в ЕС, сред които и България, преизпълняват заложените цели за дял на възобновяемите енергийни източници в потребяваната енергия през 2019 година. Това показват последните данни на Евростат. Като цяло общността най-вероятно ще успее да реализира целта от 20% дял на ВЕИ до 2020 година - данните за миналата година показват, че този дял е 19,7 на сто.

Статистиката за България показва, че към края на 2019 година делът на зелената енергия е 21,6% от общо потребената. За страната ни заложената от ЕК цел беше 16% от общото потребление да идва от ВЕИ.

Още през 2012 година България изпълни очакванията на Брюксел за дял на ВЕИ от общото енергийно потребление. През 2004 година делът на зелените ресурси беше едва 9,2 на сто.

Своите цели преизпълняват още Швеция, където над 56% от потребената енергия идва от възобновяеми източници, Хърватия, Дания и Финландия.

Шест държави от ЕС са напът да реализират заложените цели. Сред тях е и най-голямата европейска икономика - Германия, която има още 0,6 пр. пункта, докато постигне очакванията на ЕК. Малки крачки трябва да направят още и Унгария, Австрия и Португалия (с по 0,4 пр.п. до целта).

Но Франция е много далеч от плановете за навлизане на зелената енергия - 5,8 пр.п. я делят от реализацията на плановете. Сериозно изоставане отчитат още Нидерландия (-5,2 пр.п.) и Ирландия и Люксембург (по -4 пр.п.).

ВЕИ имат голям потенциал не само за намаляване на емисиите парникови газове, но и за диверсификацията на енергийните източници и намаляване на енергийната зависимост, отбелязват от Евростат. Развитието на новите технологии създава работни места и стимулира икономиката, допълват оттам.

Данните на европейската статистика показват още, че делът на възобновяемите енергийни източници в общото потребление на енергия в ЕС се удвоява в периода 2004 - 2019 година.

В производството на зелена електроенергия през последните години най-голямо значение за общността имат водните централи и вятърните паркове. Соларните панели пък са най-бързо растящият сектор.

През 2019 година 75% от потребената електроенергия в Австрия идва от ВЕИ. За Швеция този дял е 71 на сто. На обратния полюс е Малта (8%), следвана от Кипър, Люксембург и Унгария (по 10%).

Данните за България показват, че 23,5% от потребената електроенергия е зелена. Като цяло в ЕС малко над 34% от общата потребена електроенергия е от възобновяеми източници.

През 2019 година 22,1% от отоплението и охлаждането в ЕС се извършва от възобновяеми ресурси. През 2004 година делът на зелените технологии в този сектор беше 11,7%. Най-широко е използването на ВЕИ за отопление и охлаждане в Швеция (66,1%), докато в Ирландия делът е 6,3%. Данните за България показват, че нивото е над средното за ЕС - 35,5%.

На този етап проблематично изглежда изпълнението на целите за позеленяване на транспорта - до 2020 година 10% от потребяваните горива трябва да бъдат от ВЕИ (биогорива, водород, биометан и т.н.). Но данните на Евростат показват, че през 2019 година този дял е 8,9%.

Най-много биогорива използват Швеция (30%) и Финландия (21,3%), докато в Кипър, Гърция и Литва този процент е под 4%.

В България биогоривата държат дял от 7,9% от общо потребените. Има спад спрямо 2018 година, когато той достигаше 8,1 на сто. През 2004 година делът на биогоривата у нас беше около 1%, при средно за ЕС 1,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
ядрената енергия е доказано най-безопасна и най-ефективна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
И Перник беше на зелена енергия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още