IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България преустановява временно полетите от и до Великобритания*

Страната забранява временното влизане на всички лица без българско гражданство, пристигащи от Острова, заради нов щам на COVID-19

17:14 | 20.12.20 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като по-рано днес със заповед на здравния министър на България се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, на извънредна среща при премиера Бойко Борисов беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите между двете страни, считано от тази нощ - от 00:00 часа на 21 декември 2020 година, до 31 януари 2021 година. 

В срещата участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

По-късно днес с нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се измени друга негова заповед от същия ден. Новите правила предвиждат от 00.00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. да се забраняв влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.  

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства. При пристригането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават.

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

По-рано министърът не бе забранил влизането, но бе наложена задължителна 10-дневна карантина. 

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Ограничението се въвежда с цел да се запази здравето на българските граждани, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Информацията за новия щам на коронавируса към момента е, че той се разпространява по-бързо.

Новата заповед е в сила от 17.00 часа на 20 декември 2020 г. до 31 януари 2021 г.

Заради открития във Великобритания нов щам на COVID-19, който според премиера Борис Джонсън се разпространява много по-лесно, страната въведе от днес нови по-строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. Те ще са в сила поне до 30 декември в Лондон и югоизточна Англия.

От днес, всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван. Забраняват се срещите на закрито между хора от различни домакинства. Жителите на засегнатите от новите мерки райони трябва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място и то само, когато не могат да работят от дома си.

Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, може да е с до 70 процента по-заразен, каза преди ден премиерът Борис Джонсън, цитиран от световните агенции.

В същото време Джонсън подчерта, че засега британските експерти не са открили доказателства тази разновидност на вируса да е по-смъртоносна. Той призова британците да се подготвят за едно по-различна Коледа, без обичайните празненства и събирания.

Висшите британски здравни служители заявиха, че няма данни, които да предполагат по-висока смъртност при заразяване с новия вариант или той да причинява различен отговор на ваксините. Установено е до този момент само, че се разпространява много по-бързо - 70% по-инфекциозен спрямо вече разпространения Covid.

По данни на СЗО същата мутация е открита и в Нидерландия, Дания и Австралия.

Редица европейски държави обмислят или вече са наложили забрана за пристигащи на техните територии от Великобритания в опит да предотвратят разпространението на новия по-инфекциозен щам на коронавируса, предава BBC.

Нидерландия и Белгия прекратиха полетите, като Брюксел наложи забрана и за пристигащите от Острова влакове.

В Германия служител на здравното министерство сподели пред AFP, че правителството обмисля, освен забрана за британски полети, така и за тези, идващи от Южна Африка, където мутацията също е открита. По думите на германското длъжностно лице правителството следи изкъсо развитието на ситуацията във Великобритания и работи под "висок натиск", за да прецени новата информация и данните за мутацията.

Френският новинарски канал BFMTV съобщи, че Франция "сериозно" обмисля спирането на полетите и влаковете от Великобритания, като Версай е настоял за "европейска координация на усилията". Медията посочи още, че "решение ще бъде обявено в рамките на днешния ден".

*Редактирано в 21.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
природата е създадена, не е Създател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 3 години
А какъв ли ще бъде следващия щам? Кой знае какво ни готви природата ... или някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Тези дни едно приятелче летя за УК, ще почва работа там(вече почна).Дори ме кани и на гости, има къде да се спи.Май няма да стане, поне на първо време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
Хитачи, мотиката е в изложбената зала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
пхахахаха хахахахах "НОВ ВИРОС" кой е още мнооо стаааршен и заразен напрао бие от километри и тая ваксина не работи треа зимате х5 от нея и оше х6 нови ваксини пхахахахаха хахахах ...... еФтина пропаганда за плебеи, мдааа нооо еФтина дайте нвшо ново, че стоката е залежала ако обичате ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
julian12
преди 3 години
И З М Е Т И на инвестора да му е--- май....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
julian12
преди 3 години
Измамата ковид продължва. Кога народа ще излезе на улицата и измете тази политическа ***!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
хаха ... прав си , мотиката е най доброто лекарство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
като мене - имот извън жилищни райони, в полите на планината, със земеделие и добра храна. най-добрата ваксина е, без маски и дистанции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ваксина за новия щам ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още