IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на туризма: Резервациите в ски курортите са около 30%

Ски курортите ни имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи, отчете Марияна Николова

16:45 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Марияна Николова провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. Снимка: БГНЕС

В момента резервациите за зимния сезон са около 30%. Тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи, а на вътрешния туризъм и балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да стигнат до нашите курорти. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която провери места за настаняване и ски зоната в курорта Пампорово. Тя се увери в стриктното спазване на мерките срещу коронавирус в местата за настаняване и спортните съоръжения в ски зоната. 

Ски курортите ни имат резервации от сръбски, гръцки, турски и македонски туристи. Ако всичко е спокойно и под контрол, считам, че ще имаме посещения от нашите съседни страни, каза Мариана Николова, цитирана от БТА. По нейна оценка около 80% от бранша е спасен от фалити благодарение на приетите мерки за подпомагане.

В отговор на въпрос за мерките за подпомагане на туристическия бизнес министърът заяви, че са предвидени около 156 млн. лв. като допълнителна мярка през Министерството на икономиката.

Помощите в сектора са над 56 млн. лв., като се обсъждат и допълнителни мерки, които ще се приемат в зависимост от развитие на епидемичната ситуация. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва от туристически бизнес според министър Николова.

Според Николова браншът ще се възстановява минимум 2 години, но за новото начало ще говорим към май-юни, тъй като всички разчитаме на ваксината. Очакваме доставката в края на месеца и това ще доведе до успокоение, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още