IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Борис Джонсън да отложи Brexit отново? Този път ще е по-трудно

Подобен ход ще позволи преговорите с ЕС да продължат и след края на годината

22:13 | 21.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Борис Джонсън е изправен пред призиви да отложи окончателното излизане на Великобритания от ЕС в момент, когато правителството му се бори с мутирал щам на коронавируса, а преговорите за Brexit навлизат в последните си часове, пише Bloomberg.

Шотландският премиер Никола Стърджън, кметът на Лондон Садик Кан и Тобиас Улууд, един от депутатите от Консервативната партия на Джонсън в парламента, заявиха, че премиерът трябва да удължи преходния период, който задържа Великобритания в единния пазар на блока и я обвързва с правилата на ЕС до 31 декември. Това ще позволи преговорите да продължат и след края на годината.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Bloomberg обяснява защо отлагане е малко вероятно.

От правна гледна точка това наистина е трудно

Преходният период беше включен в споразумението за напускане, подписано миналата година. Той включваше варианта за удължаването му до 24 месеца след 31 декември, но само, ако решение за това бъде взето до края на юни 2020 г.

Вече не е възможно от правна гледна точка да се промени споразумението за напускане, което влезе в сила на 31 януари, когато Великобритания напусна ЕС.

Ако Великобритания искаше да удължи преходния период, щеше да поиска напълно нов договор, който трябваше да бъде одобрен единодушно от всички 27 страни членки на ЕС, казват специалисти по европейско право.

Щеше да се стигне до още правни спорове, не на последно място и дали Великобритания трябва да започне отново да прави вноски в бюджета на ЕС, както правеше по време на преходния период. Една от причините Джонсън да иска страната му да напусне съюза беше на първо място спирането на плащанията към блока.

Тези въпроси трудно можеха да се разрешат навреме, да не говорим в последните няколко дни на годината с голямото напрежение върху двете страни.

Джонсън винаги го е изключвал

Ако отлагането е трудно от правна гледна точка, това важи още повече от политическа гледна точка.

Откакто Джонсън спечели парламентарните избори преди 12 месеца, той многократно заяви, че няма да удължи преходния период. В понеделник негов говорител отново изключи подобна възможност.

Премиерът се противопоставя на подобен ход и защото проведе предизборната си кампания под мотото „Да осъществим Brexit“, той не е склонен преговорите с ЕС да тежат на администрацията му години наред. Джонсън също така смяташе, че времевият натиск е най-големият му актив за изтръгване на отстъпки от блока.

Това е още една причина удължаването на прехода да не е в дневния ред на британския премиер.

Няма необходимост от още време

Може би щеше да има смисъл от удължаване на търговските преговори, ако настоящите затруднения бяха причинени от липса на време и двете страни трябваше да проведат още разговори, за да разберат как да постигнат споразумение.

Но случаят не е такъв. Те говорят от месеци. Около 98% от договора от 1500 страници са договорени. Сега Джонсън и ЕС трябва да решат дали са готови на компромис, най-вече за това какви права ще имат корабите от блока за риболов в британски води. Ако не могат да го постигнат през идните 24 часа, няма особени основания да се смята, че могат да го направят през идните 24 месеца.

Но никога не казвай никога

Както видяхме при многократните пропуснати крайни срокове в преговорите за Brexit, ако има желание, почти винаги има начин.

От самото начало ЕС искаше преходният период да бъде по-дълъг, за да задържи Великобритания в орбитата си повече време и да продължи да получава вноски за бюджета, както и защото това щеше да му даде повече време да договори по-обхватна сделка за бъдещите отношения на двете страни. Но ако политическите обстоятелства се променят радикално във Великобритания през идните две седмици, ЕС може да е готов да сътрудничи.

И не изключвайте удължаване на преходния период. Мерки за всеки отделен случай при липса на сделка или „мини-сделки“ може да са възможни като краткосрочен преход към цялостно споразумение. Но те ще са значително по-малко обхватни от планираното търговско споразумение.

Възможно е също, макар и много малко вероятно, по-голямата част от търговското споразумение да бъде договорено до края на годината, а двете страни да си дадат още време за разрешаването на последните оставащи разногласия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
Много са наглискаските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
Сякаш ме е грижа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
***** = тъъъъъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
*** ама упорит.Като български македонец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ако някой помни, разправях, че тоя цирк ще го гледаме мноооо време.Дока ЕС бъде тотално прецакан.... или поне ингилизите не платят стотинка, а ЕС да им направи отстъпка за неплащането.Както турчина, кога през турско е идвал да яде, после е искал пари, че си е търкал зъбите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Може ли Борис Джонсън да отложи Brexit отново? Този път ще е по-трудно Подобен ход ще позволи преговорите с ЕС да продължат и след края на годинатаТия ще станат нарицателни! Латино-сапунките по 5000 серии ряпа да ядат.The circus must go on!The circus must go on!The circus must go on!The circus must go on!The circus must go on! The circus must go on!The circus must go on! The circus must go on! The circus must go on!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Случайно, точно сега се появи новия мутирал щам на вируса във Великобритания и европейските държави взеха да налагат блокада на острова. Очаквах скучен хепиенд на БРЕКЗИТ четерилогията, но накрая може да стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още