IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отпусна още 184 млн. лв. за „Ремдесивир”, ваксини и нова система за повиквания

Болниците получават допълнителна субсидия от 45 млн. лева за поддържане на готовност за оказване на медицинска помощ

13:03 | 22.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна още близо 184 млн. лева за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента Ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112 на територията на България. Това съобщават от пресслужбата на кабинета.

С одобрените днес средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за т.г. 45 млн. лева са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. А допълнителни 105 млн. лева бяха отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19. 

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19,4 млн. лева за купуване на Ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

„Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват“, заяви  Бойко Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от лекар в болнична среда. 

„Осигуряваме 14,3 млн. лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи Бойко Борисов в хода на заседанието.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че след извършен предварителен анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. Подновената инфраструктура ще гарантира висока надежност, работоспособност, сигурност и добавяне на нови фукционалности. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, каза още Костадин Ангелов.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват, заяви Бойко Борисов.Далавера , далавера ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още