IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за Brexit може да има до Коледа

Това обаче може да стане само ако властите в Лондон са готови да направят компромис с риболова, посочват дипломати

21:48 | 22.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мишел Барние в изказване пред Европейския парламент. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Мишел Барние в изказване пред Европейския парламент. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания и Европейският съюз ще направят последен напън за постигане на търговско споразумение. Това заяви представителят на блока в преговорите Мишел Барние. В същото време представители и от двете страни заявиха, че е възможно сделка да има още в сряда, съобщава Bloomberg.

В изказване пред представителите на 27-те страни членки Барние посочи също, че има напредък в преговорите с Лондон и споразумение може да бъде постигнато преди Коледа, но само ако властите в Лондон са готови да направят компромис с риболова, посочват дипломати, запознати с дискусиите.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведоха няколко телефонни разговора през последните дни в опит да решат оставащите въпроси около правото на риболов, което остава ключова пречка пред постигането на договор.

Според високопоставен европейски дипломат, цитиран от Ройтерс, последната оферта на ЕС за решаване на въпроса се приема от страните членки като окончателна.

„За страните членки на ЕС последната оферта на Комисията вече отива доста далеч и може да се приеме… като окончателна“, заяви източникът.

На този фон други двама дипломати посочват пред Ройтерс, че ЕС е готов да продължи преговорите си с Лондон и след края на годината.

„Постигнат е напредък. Повечето въпроси са предварително приключени или са близо до договаряне. Въпреки това различията по въпроса за риболова остават трудни за решаване“, посочва един от източниците на агенцията след брифинга на Барние пред представителите на страните членки.

Въпреки че според източника преговорите са към своя край, то блокът няма да затвори врати пред Великобритания и остава готов да води преговори и след 1 януари.

Според друг дипломат „никоя страна не изглежда да иска спиране на преговорите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Това обаче може да стане само ако властите в Лондон са готови да направят компромис с риболова, посочват дипломатиЛенче, аре разберете се с БНР.Риболова не бил с основната тежест.А и наистина, той е много малък % от БВП на баба Бети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още