IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празни магазини и офиси - как Швеция цели да запълни недостига на жилища?

Плановете са пример за това как страните смятат да се възстановят в новата реалност, създадена от пандемията

13:25 | 24.12.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Швеция може да има твърде много магазини и офиси след пандемията, но няма достатъчно жилища. Страната надушва добра възможност, пише Ройтерс.

Рязкото пренасочване към онлайн търговия и работа от вкъщи е болезнено за много компании, но дава на скандинавската страна шанс да отговори на труден за разрешаване социален и икономически проблем – хроничния недостиг на жилища.

Сега правителството проучва дали празните бизнес имоти след COVID-19 може да бъдат преустроени, за да запълнят недостига на около 140 хил. жилища. Плановете са пример за това как страните смятат да се възстановят в новата реалност, създадена от пандемията, която нанася огромен човешки и икономически удар и променя поведението.

Жилищният пазар отдавна е ахилесовата пета на шведската икономика.Сложните регулации правят строителните разходи едни от най-високите в Европа. Данъчните облекчения за ипотечните кредити, нулевият имотен данък и силно регулираният наемен пазар тласкат цените за купувачите на жилища нагоре и вдигат рязко дълговите нива на домакинствата, а централната банка редовно предупреждава за риск за икономическата стабилност.

Ускоряването на преустройството на бизнес имоти в жилищни може да помогне за намаляване на натиска, а ходът може да бъде повторен в други страни с недостиг на жилища в някои области като Великобритания и Холандия.

Националният жилищен борд на Швеция има за задача да опрости сложните строителни правила в страната, за да помогне на плановете за преустройство на имоти и ще докладва на представители на правителството в края на февруари.

„Заради пандемията от коронавируса още повече сектори обмислят да превърнат решения за дистанция и работа от вкъщи в постоянни, което може да означава, че ще има имоти…, които може да бъдат използвани за жилища“, коментира заместник-финансовият министър Пер Болунд.

Свиване на офисите

Промяната на предназначението на недвижими имоти не е новост – спомнете си за квартал Мийтпакинг в Ню Йорк, който от жилищен район през XIX век се превърна в индустриален център един век по-късно, а през последните 20 години отново става шикозен жилищен и търговски квартал.

Но пандемията дава нов тласък на идеята. Около една пета от 5-те милиона работещи хора в Швеция вероятно ще останат у дома след утихването на пандемията, показва изследване на Европейския институт за поведенчески анализи и университетите в Гьотеборг и Лунд. Това означава, че много компании ще се нуждаят от по-малки офиси.

„Няма да се върнем в положението, в което бяхме преди пандемията, така че не е разумно да наемаме толкова много офис площи, колкото планирахме първоначално“, казва Хелен Стой, заместник-генерален директор на Шведската статистическа служба, която неотдавна сключи сделка за нова сграда.

Новият офис ще има с 200 бюра по-малко, а общата му площ ще бъде 7900 кв. м, което е по-малко от близо 15 хил. кв. м в момента.

Стой признава, че организацията й, подобно на много други, преди не е гледала с добро око на работата от вкъщи. „Но по време на пандемията виждаме, че тя функционира наистина добре“, допълва тя.

Боледуващи търговски улици

Заради спада на посещаемостта на градските центрове много магазини също затварят врати, а онлайн играчи като Amazon, която пусна шведски уеб сайт по-рано тази година, завземат по-голям дял от парите на купувачите.

Шведската пощенска служба PostNord съобщи, че приходите от онлайн продажби в сектора на търговията на дребно ще се повишат с около 40% тази година.

„Пандемията само ускори ефекта на електронната търговия. За много физически магазини ще става много трудно в бъдеще“, коментира Микаел Содерлундх, ръковдител на изследванията в компанията за имотни консултации Pangea.

Тъй като според прогнозите търсенето на търговски площи ще намалее, имотната компания Wallenstam, която управлява портфейл от около 56 млрд. крони (6,6 млрд. долара) вече обмисля други варианти.

Главният изпълнителен директор Ханс Валенстам казва, че има твърде много търговски площи в центъра на Гьотеборг и Стокхолм в резултат на COVID-19. „Казваме, че COVID нанесе тежък удар на магазините и има много магазини в жилищни квартали, които сега стоят празни“, отбелязва той.

Компанията му се стреми да преустрои 10-20 имота, главно второкласни магазини, в офиси или жилища. Но някои бизнес имоти не са подходящи за жилища, тъй като им липсва достатъчно светлина или вода или се намират твърде близо до главни пътища. Други просто са твърде скъпи за преустройване.

Заради тези пречки липсата на жилища ще остане главоболие през идните години, въпреки че темпът на преустройство се ускорява.

„Най-голям принос за разрешаването на жилищния проблем ще имат новите сгради“, казва Кристофър Яркеборн, регионален ръководител за новото жилищно строителство в строителната компания Skanska, която неотдавна привърши преустройството на бившата централа на Ericsson в квартал „Нака“ в Стокхолм в 286 апартамента.

„Но те могат да са само допълнение“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тъмнокафявозелените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
*** шведи да се запрятат ... щото досега работят само без ръце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Просто запретват ръкави и строят жилища - така се решава недостигът. А там където са дървените жилища и къщи нещата са още по-лесни. С дървото се работи лесно и приятно. Финансирането: земята от държавата или общината+докарване на необходимите комуникации, а строежът от бъдещите живущи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още