IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Nikola се срива с 10% след отмяна на голяма поръчка

Republic Services e отказала доставката на 2500 електрически камиона заради забавяне в разработка и по-големите от окачваното разходи

18:54 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ash Ponders/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ash Ponders/Bloomberg

Цената на акциите на американския стартъп Nikola Corp. се срина, след като дружеството загуби поръчка от Republic Services Inc., втората по големина компания за рециклиране и управление на отпадъците в САЩ, за 2500 електрически камиона за боклук, съобщава Bloomberg.

Поръчката е прекратена поради забавяне в разработка и по-големите от окачваното разходи, съобщават от Nikola. 

След новината акциите на компанията поевтиняват с 10% до 15,07 долара към 17 ч. българско време.

„Това беше правилното решение и за двете компании предвид необходимите ресурси и инвестиции“, заяви Марк Ръсел, главен изпълнителен директор на Nikola.

Отмяната на поръчката представлява сериозен удар за бичите инвеститори, пише в бележка до клиентите Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. „На компанията все още ѝ предстои стръмно изкачване, за да си върне доверието през 2021 г., а днешните новини се разглеждат като поредната стъпка назад“, добавя Айвс.

Новината е предшествана от решението на американския автомобилен концерн General Motors от миналия месец да се дистанцира от Nikola, след като стартъпът беше обвинен в измама. Дружеството попадна под обстрела на продавача на късо Hindenburg Research, който заяви на 10 септември, че стартъпът е измамил инвеститорите за своите бизнес очаквания - твърдения, които сега са обект на разследвания от Американската комисия по ценни книжа и борси и, както съобщават някои медии, от Министерството на правосъдието. През ноември Nikola Тревър Милтън посочи в изявление, публикувано в Twitter, че планира да се защити от „неверни твърдения“.

По-рано днес Nikola потвърди плановете си да започне доставките на своя първи електрически камион в САЩ през 2021 г. и да стартира местно производство във все още строящия се завод в Аризона две години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още