IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възхвалата на електромобилите на Wall Street достига гротескни размери

Dow Jones и S&P 500 отчетоха леки повишения, докато Nasdaq приключи сесията на червено

23:08 | 23.12.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възхвалата на електромобилите на Wall Street достига гротескни размери

Положителните данни от пазара на труда създават добро настроение на американските фондови борси. През изминалата седмица значително по-малко американци са подали първоначално заявления за обезщетения за безработица. Общо 803 000 са били те - с 89 000 по-малко от преди седмица.

Индексът на сините чипове Dow Jones се повиши с 0,4% до 30 129 пункта. По-широкият S&P 500 добави 0,1% до 3690 пункта. Индексът на технологичните стойносности Nasdaq се понижи с 0,3 на сто.

Пазарите се фокусират върху одобрените от Конгреса на САЩ 900 млрд. долара под формата на стимули за икономиката заради коронавируса. В същото време обаче има неяснота как ще реагира Доналд Тръмп на приетия закон и дали няма да наложи вето до крайния срок 28 декември.

Икономическите данни от САЩ са смесени. Молбите за помощи за безработица намаляват през тази седмица, но в същото време намалява и разполагаемият доход на американците. Официалните данни за ноември показват, че спадът е от 1,1%, докато пазарните очаквания бяха за понижение в рамките на 0,4 на сто. 

Оптимизъм обаче носи очакването за сключване на търговска сделка за Brexit още преди Коледа.

Новините за новия щам на коронавируса също объркват инвеститорите. От една страна това води до блокада на Великобритания, а от друга - производителите на одобрените ваксини посочват, че техните разработки са ефективни и срещу него.

Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ намаляха за първи път от три седмици, но все още остават високи на фона на спада в потребителските разходи и доходите през ноември, подчертаващ забавянето на икономиката заради коровируса. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са спаднали с 89 хил. до 803 хил. през седмицата, приключила на 19 декември, показват данни на Министерството на труда. За сравнение средната прогноза на икономистите беше за 880 хил. подадени заявления. На некоригирана основа молбите са намалели с около 73 хил.

Данни на Министерството на търговията показват, че потребителските разходи, които представляват по-голямата част от икономиката, са спаднали с 0,4% миналия месец - първият спад от април. Личните доходи намаляват с 1,1%, което е следствие на прекратяването на няколко програми за помощ при пандемия. Спадът в разходите, който надхвърли прогнозите в проучване на икономисти на Bloomberg, последва ревизирано надолу увеличение от 0,3% през октомври. Разходите за стоки са намалели с 1%, водени от дрехите, обувките и новите моторни превозни средства. Разходите за услуги са се понижили при хранителни услуги и хотелиерството.

Също данни от сряда показват, че поръчките за американски трайни стоки са се повишили през ноември с повече от прогнозите. Спадът в разходите, който надхвърли прогнозите в проучване на икономисти на Bloomberg, последва ревизирано надолу увеличение от 0,3% през октомври. Разходите за стоки са намалели с 1%, водени от дрехите, обувките и новите моторни превозни средства. Разходите за услуги са се понижили при хранителни услуги и хотелиерството.

Също данни от сряда показват, че поръчките за американски трайни стоки са се повишили през ноември с повече от прогнозите.

Хайпът около електромобилите

Ръст от 29 процента в понеделник тази седмица, ръст от 39 процента във вчерашния вторник: Тези повишения на цените показват как възхвалата на щатските борси около електрическите автомобили става все по-гротескна.

Данните са за ръстовете на цените на акциите на Quantum Scape, компания, която планира в бъдеще да произвежда батерии за електрически превозни средства. Стартъпът от Сан Хосе, в което VW държи дял, очаква да пусне бaтepии c твъpди eлeĸтpoлити в серийно производство до 2025 г. Но дори и без значителни приходи, цената на акциите се повиши с почти 800 процента за последните три месеца.

Quantum Scape вече достигна пазарна капитализация от 25 млрд. долара. За сравнение: Ford се оценява на 34,3 млрд. на борсата. В сряда обаче имаше първи предупредителен изстрел: в хода на търговията спад от над 15 процента за Quantum.

Внезапното издигане напомня на това на Nikola. Книжата на компанията, която един ден да създава електрически камиони, също бяха шумно аплодирани на фондовия пазар. За кратък период от време акциите поскъпнаха с 672 процента - докато продавачи на късо взеха акциите под прицел. След това цената спадна значително: от 94 долара до 15,6 долара, намаление от над 80 процента.

Също в сряда акциите на Nikola се обезцениха с още над десет процента. Американският производител на електрически камиони прекрати сътрудничеството си с Republic Services, втората по големина компания за рециклиране и управление на отпадъците в САЩ, за 2500 електрически камиона за боклук.

Другите компоненти 

Pfizer: Акциите на производителя на лекарства Pfizer поскъпнаха с 1,91 процента. Компанията постигна споразумение с правителството на САЩ да достави още 100 милиона допълнителни дози от ваксината си срещу Covid-19 през следващата година.

Supernus Pharmaceuticals: Акциите на фармацевтичния производител се изстрелват с 14,91% нагоре. Лекарството срещу разсейване и хиперактивност е постигнало целите си в проучване в късен етап при възрастни.

Walmart: Акциите поевтиняха с 0,69%, след като Министерството на правосъдието обвини търговеца на дребно, че подклажда опиоидната криза в САЩ. Щатите, градовете и окръзите настояват за милиарди долари от фармацевтичната индустрия, които са похарчили за борба с пристрастяването към опиоиди и предозирането. Само през 2016 г. около 60 000 души са починали от наркотици или болкоуспокояващи, съдържащи опиоиди - шест пъти повече от 1990 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 3 години
НАПЪЛНО НАРОЧНО Е!ОТ ПЕНТАГОНА: да се ударът страните, които генерират пари чрез петролъ и се явяват съперници и врагове. ксат россиа, иран,венезуела, За таз цел първо се нашистиха в САщ, че да са си самодостатъчни и после удариха по петролът кат цена инужди.БАЙ ПЪН И СИЧКОТО КУКЛОВОД ОКОЛО НЕГО: Може да не знаете, но сичките пари на бай пън са вложени у електричките, ветръните мелници и солариумите. На вас ше ви излиза зелено и между ушите, на бай пън - зелено у портфейлът.Кралицата на англия: тоз кукловод-рептил постоянно се оплаква от задух и мръсен въздух. КУКЛОВОДИТЕ НАЧЕРТАХА ПЛАН, МЕНИДЖЪРИТЕ + ФАРМАМАФИЯТА ГО ПРИВЕДОХА В ДЕЙСТВИЕ И РЕЗУЛТАТА Е "ПАНДЕМИЯТА" КОВИД.Шът даун на самальотите, бръмченето с колите за сирене на 100 к, туризъмът и забавленията. Отчуждени, болни и статични потребители. Уморени, изолирани и чакащи да се гътнат. А да, забравих: тората препоръчва 500 милки макс население на земята. И тоз план се изпълнева, зедно с предходните.НАЙС, А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Не разбрах само с какво ти пречат "невежите." Акулите не се оплакват от шараните, те просто ги изяждат. Е, тук аналогията ми е малко неточна, защото шараните са сладководни риби, но ми разбра мисълта. Независимо дали търгуваш с акции или с банани, принципът е един и същ, за да спечелиш, някой друг трябва да загуби. Тъй че, аз по-скоро бих се молил: "Нека има повече невежи!" А в случай, че при теб този принцип не работи, най-добре помисли пак ти към коя от двете група се числиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"Пазарна капитализация 25 МБ"Някой бърка мегабайти и милиарди, иначе "инвеститор" бил... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bgboby
преди 3 години
"Хайпът" Тази дума нищо не ми говори!!! Бихте ли намалили чуждиците в статиите си.Това започва да прилича на гавра с Българския език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Colossus
преди 3 години
Само за едно не си прав! Приносът на Р. Худ в създаването на тази пазарна пародия в някои технологични сектори(най - вече тези свързани с ел. превозни средства) е минимален, едва забележим. С или без Р.Худ, тази електрическа идиотщина щеше да се случи. Пародията на пазарите се дължи на много по - умни, изпечени и най - вече мащабни инвеститори, всъщност , въпросът тук е - дали тази лудост е предизвикана нарочно, или се случва случайно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Никола не е производителна електрически камиони - а на картонени моделчета на камиони. Пазарна капитализация 25 МБ на компания, която още и батерийка за дистанционно не е произвела, това е смехотворно... но така е, когато пазарите се напълнят с невежи, които се мислят за инвеститори. Р. Худ превърна пазарите в пародия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Ivan N.
преди 3 години
Удоволствието е изцяло мое - статиите Ви са страхотни! Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Да, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan N.
преди 3 години
Става по-гротескна, а не по-гротеска. Иначе статията е супер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още