IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за сделка за Brexit накара борсите в Европа да забравят за COVID

Британският паунд докосна най-високата си стойност спрямо долара от май 2018 година

15:15 | 24.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията в Европа приключи последната си сесия преди Коледните празници със слаби ръстове, като инвеститорите забравиха за коронавируса на фона на очакванията за положителни новини от преговорите между ЕС и Великобритания, пише Bloomberg.

Търгуваните обеми са слаби - наполовина от средното за последните 30 дни, като някои от регионалните пазари - в Германия, Италия и Швейцария, останаха затворени заради празниците. Търговията там ще бъде подновена на 27 декември.

Сред големите печеливши днес е банковият сектор, който би бил един от първите пострадали от хаотично излизане на Великобритания от ЕС. Акциите на Lloyds поскъпнаха с над 4%, а книжата на Barclays отчетоха ръст от около 2 на сто.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 започна сесията уверено, но в крайна сметка финишира с минимален ръст от 0,1% до 6502,11 пункта. На представянето му натежа укрепването на британския паунд спрямо долара, което се отразява на експортно ориентираните компании в състава му.

Британският паунд се повиши до най-високото си ниво от месеци спрямо щатския долар. На валутните пазари един паунд се разменя за 1,3593 долара, или ръст от 0,8%, но по-рано през деня беше достигнато 1,3616 долара за един британски паунд, което е най-високо ниво от май 2018 година насам.

Френският САС40 финишира със спад от 0,13% до 5520,2 пункта.

Широкият Stoxx 600 достигна ниво от 396,09 пункта, или ръст от 0,15 на сто. Индексът успя да преодолее спадовете през пролетта и е напът да финишира годината с ръст от около 45% спрямо нивата през март. Стойността му обаче все още е с 9% по-ниска от предпандемичните нива в първите месеци на 2020 година и се очаква да приключи годината със спад от 5 на сто, изчислява Ройтерс.

Безпрецентните стимули и оптимизмът, който донесе ваксината срещу коронавируса доведе до стабилизиране на водещите борсови индикатори на Европа в последните седмици. Като цяло през годината на борсите в Европа натежаха акциите на банките и петролните компании. В същото време технологичният сектор беше един от водещите по ръстове в годината, в която през повечето време си останахме вкъщи.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Надеждата за сделка за Brexit накара борсите в Европа да забравят за COVID Ура, коронобесието е забравено!А?!Ко каза, ко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още