IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Има слаби реакции при ваксинираните медици

Създаваме система за проследяване на нежелани реакции при ваксините, каза главният здравен инспектор

11:48 | 28.12.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Реакциите от ваксината срещу коронавирус при имунизираните лекари са много слаби и преходни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в Пловдив, посветен на ваксинационния план в България. В пресконференцията участва и ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева.

„Досега, от информацията, която имам от вече имунизирани лекари е, че реакциите са много слаби и преходни, най-често са в рамките на няколко дни - слаба болезненост на мястото на ваксиниране“, обясни Кунчев, цитиран от БНТ.

Той уточни, че поне 1000 души е минималният брой за проследяване на ефекта от имунизацията, а проследяването може да стартира в края на първото тримесечие на година, за да има достатъчно брой хора и представители на всички възрастови групи за проследяване на ваксинацията. Кунчев припомни, че всички ваксини имат някакъв процент нежелани реакции - въпросът е колко тежки са те и каква е честотата им. 

България ще създаде система за проследяване на нежелани реакции при ваксините и ще проследи какъв имунитет се изгражда при хора от различни възрастови групи. Проследяването ще започне със старта на масовата ваксинация. За целта правителството ще трябва да осигури бюджет. Всеки ваксиниран ще може да подаде сигнал за нежелани реакции в Агенцията по лекарствата, каза още Кунчев.

„Изследването на имунния отговор след ваксинация означава да изследваме антителата и специфичните клетки на имунната система, които могат да унищожат вируса“, обясни от своя страна проф. Мурджева. Тя обаче подчерта, че за да се извърши това има преданалитичен етап - много ясно разделяне на изследваните групи и съгласуване на лабораториите.

„Изследването за клетъчния имунитет е по-сложно, по-трудоемко, времеемко и по-скъпо от това за антителата, но има възможност да се извърши в България“, обясни още проф. Мурджева, цитирана от Националната телевизия.

„В по-малките градове и областите, които не започнаха от вчера, разчитат на работните дни до края на годината. Но така или иначе, вчера беше поставено символично начало на кампанията. 5000 дози съвсем не са много и ще свършат бързо. Проблемът ще дойде, когато започнем ваксинацията извън болниците - в домовете за възрастни хора, в малките и отдалечени населени места, тогава ще е доста по-сложно“, поясни Ангел Кунчев.
Той обърна внимание, че в Единния информационен портал вече постъпват първите данни за ваксинираните лица в България.

По-рано през деня директорът на „Пирогов” Асен Балтова обяви в ефира на Нова телевизия, че хората трябва да се пазят много след първата доза. „Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”, каза Балтов..  По думите му в „Пирогов" медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000.

„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят", поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Създаваме система за проследяване на нежелани реакции при ваксините, каза главният здравен инспектор"Статистика на героите паднали за великата кауза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
а този Кунчев кога ще бъде ваксиниран и изпратен при Св.Петър , може ли малко по-бързичко ако обичате ?? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Тихо сега. Не говорете за "нежелани реакции", че ще изплашите стадото. Кажете, че ваксината е 100% ефективна и има само един страничен ефект - увеличава либидото.После (ако сте наистина умни) ще покажете по телевизията, някой чалга певец как се ваксинира сам и то венозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Защото не е редно да товари обществото с разходи за личното си нехайство - такава позиция изрази проф. Волфрам Хен.--------Този професор първо да коментира проблема с 28,8% затлъстели (да не се бърка с наднормено тегло) в Германия и каква е тежестта на тези хора върху здравната и социалноосигурителна сиситема на страната. За сравнение, в Япония имат само 2,8-2,9% от населението със затлъстяване.След това да коментира употребата на алкохол, цигари и захарни изделия в Германия и каква е тежестта на тези фактори върху здравето на хората и респективно върху здравната и социалноосигурителна сиситема на страната. (В Германия се чудят и маят, защо има ръст на случайте на диабет при 3-5 годишни деца)На скоро имаше една статия, че Великобритания вече разглежда затлъстяването сред населението като заплаха за националната сигурност и бъдещето на нацията. (мисля, че така беше заглавието на статията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Не, предпочитам направо да карате с прикладите и към лагерите. Няма какво да се преструваме. А интересното е, че ваксинираните си подписвате декларацията в момента на боцкането. Но, понеже са ви проблемни причинно-следствените връзки, не сте гозабелязали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
Който не се ваксинира, да подпише декларация, че не желае интензивни животоспасяващи мерки. Защото не е редно да товари обществото с разходи за личното си нехайство - такава позиция изрази проф. Волфрам Хен.Волфрам Хен е професор по хуманна генетика и е член на Етичния съвет към германското правителство. В отворено писмо той се обърна към хората, които отричат ваксините, призовавайки ги да се откажат доброволно от интензивно лечение в болниците в случай, че се разболеят от Ковид-19.welcome to the new world ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Боцкайте, тествайте, пишете, живи-здрави, след няколко години ще разберем какви са реакциите. Когато проваксърските геройчета я тествате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
антиваксърските шубенца , да си следят на живо как светът върви на оправия ...https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още